Baard trimmen: tips van de professionals

Hoe trim jij jouw baard én hoe style je deze? Wij vragen het Goof en Marieke, twee professionele barbiers. Zij geven jou stap voor stap advies voor als je zelf jouw baard wilt trimmen. Kleine spoiler: een baardenkam is een must, maar ben voorzichtig met baardolie. Er is ook een belangrijke rol voor je adamsappel weggelegd. Sla deze tips niet in de wind, want ze zijn super waardevol voor een stijvolle en verzorgde baard.

Baard trimmen: stap voor stap

Hieronder lopen we stap voor stap door het proces van het baard trimmen door, zoals de professionals dit aanbevelen

1. Zorg dat je baard droog is

Voordat je jouw baard gaat trimmen, is het belangrijk dat deze droog is. Heb je na het douchen haast en droogt het niet snel genoeg, gebruik dan een föhn (niks om je voor te schamen).

2. Borstel je baard door

Kam of borstel je baard door, van boven naar beneden. Een baardenborstel mag, maar is geen must, een baardenkam wel. Zorg dat je jouw baardhaar in de natuurlijk valling kamt, in de richting waarop het groeit. Is jouw haar gewend om naar de kin toe te groeien, kam het dan niet naar buiten.

3. Baardentrimmer in de aanslag

Zowel Goof als Marieke zijn het erover eens: investeer in een goede baardtrimmer. Heb je die nog niet, dan lees je hier wat de tien beste baardtrimmers in 2022 zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je baardtrimmer diverse kapjes, opzetstukjes, heeft. Zo trim je over het algemeen de baard rondom de oren wat korter dan het haar op de kin. Handig als je dan kunt variëren! Welk opzetstukje je waarvoor gebruikt is persoonlijk. Dat komt op proberen aan. Begin met de grootste kop, zo voorkom je dat de lengte snel te kort wordt. Vind je het lastig om de juiste lengte te bepalen, vraag dan advies aan een deskundige kapper. Dat is een meteen een van de vier redenen om af en toe eens een herenkapper of barbiershop binnen te stappen.

4. Baard trimmen: werk vanaf je oren naar beneden

Het is het makkelijkste om te beginnen bij de oren. Vanuit daar werk je richting de kin. Zorg dat de vorm niet te rond wordt. Doe je dat wel, dan is de kans aanwezig dat je gezicht dikker lijkt.

5. De halslijn bepalen

Ga met je trimmer langs je hals af en gebruik de kaaklijn als ‘gids’ lijn. Alles wat onder je kaak valt, mag weg. Je maakt hiervoor een aanzet en scheert in een verticale beweging de haren weg. De grote vraag is vaak: ‘Tot waar scheer ik?’ We leggen het aan je uit. Je maakt de kaaklijn/contourlijn van je baard een of twee vingers boven je adamsappel. Je legt deze horizontaal op je hals. Alles wat boven die grens zit, laat je zitten. Daaronder haal je alles weg. Dit doe je in een verticale bewegingen, vanuit het midden naar buiten. Er zijn baardtrimmers met lasergeleiding op de markt. Door deze techniek weet je precies waar je moet trimmen.

Ga niet te hoog, de kaak geeft de grens aan. Ga je op het bot zitten, dan kan het lijken dat je een onderkin hebt. Kijk daarna eens recht in de spiegel, zie je niks onder je kaaklijn uitkomen? Dan zit je goed!

Overigens mag de haargrens van een stoppelbaard bij de kin wel iets hoger. Hoe hoog of laag precies, dat is volgens deze twee pro’s smaakafhankelijk. Je mag ook gerust een schaartje gebruiken voor het bijknippen van je baard. Dat geeft vaak iets meer controle.

6. Dat zit wel snor

Hoe je je snor moet trimmen, ligt aan de gewenste lengte ervan. Marieke vindt het mooi als bij een man de bovenlip zichtbaar is. Goof ziet steeds meer snorren die bewust wat langer worden gelaten. Heb je een lange snor, gebruik dan geen baardtrimmer met kapje. Een schaartje of baardtrimmer zonder kapje werkt het beste. Wil je een strakke liplijn scheren, lach dan eens naar jezelf in de spiegel. Zo houd je de snor zo recht mogelijk. Vervolgens trim je, zonder trimmerkam, de onderkant tot een lengte die je zelf mooi vindt.

7. Zwerfhaartjes weghalen

Wat doe je met die kleine losse haartjes op je gezicht? Wil je een wat rommelige ‘out of the bed’ look met je baard creëren, dan kun je ze – mits niet te veel wildgroei – laten zitten. Houd je het liever wat netter, haal ze dan weg.

8. Oren en neus

Mannen, als jullie dan toch bezig zijn, vergeet dan vooral je oor- en neushaar niet! Perfect moment om tijdens het trimmen van de baard ook deze weg te halen. Bij je wenkbrauwen blijf je met een baardtrimmer het liefste weg.

9. Shine en style

Niet voor iedere baard nodig en wenselijk, maar een baardolie of pomade staan bij veel mannen in het toiletkastje. Baardolie maakt de haren zacht en handelbaar en geeft een lekkere geur. Gebruik het niet te royaal. De vette olie kan zorgen voor irritaties. Een pomade, een soort wax voor de baard, is geschikt voor langere baarden. Zo kun je de lengte in model brengen. Overigens kan je daar ook het restant van je haarwax voor gebruiken (geen gel!)

10. Behoud de contouren

Wil je dag na dag met jouw baard goed voor de dag komen laat jouw baard dan iedere paar weken trimmen door een mannenkapper of barbier. Meer redenen om deze professionals periodiek te bezoeken lees je hier.