Baard groeien

Een baard laten groeien is niet alleen trendy, het is ook een symbool van mannelijkheid.

Wellicht maak je vandaag voor de eerste keer de beslissing om je gezichtshaar voorgoed te veranderen. Je bent die stoppels zat en wil graag iets compleet anders proberen. Misschien houd je vriendin van die kriebelende kin, of wil je juist je jonge fase achter je laten en veranderen in een échte stoere kerel. Wat je beweegredenen ook zijn, wij helpen graag om je droom waar te maken.

In deze praktische gids onthullen we je namelijk de sleutel tot het kweken van een mooie, volle baard. Ook hebben we enkele trucjes voor je in petto om de verse baardgroei te stimuleren. Welke unieke look je ook na wil streven, houd altijd het volgende in gedachten:

Een baard sneller later groeien begint vooral met een gezonde dosis geduld.

Die haren groeien nu eenmaal niet van de ene op de andere dag uit tot een indrukwekkende bos. Een gezonde, verzorgde baard heeft absoluut tijd nodig om te ontwikkelen. Het hele proces bestaat namelijk niet uit ‘gewoon lekker wachten’ tot je kin verdwenen is onder de haren. De sleutel tot snellere baardgroei zal je vinden in het volgen van een specifiek proces. En voor je het weet kan je een metamorfose als deze ondergaan:

De Sleutel Tot Snellere Baardgroei

Sorry, de ‘sleutel’ tot jouw baardsucces is niet bepaald een sprookjesachtig geheim. Het stimuleren van baardgroei zal voornamelijk een proces van goede verzorging en het kiezen van de juiste verzorgingsproducten zijn. Mix hier een sausje geduldig afwachten en een gezonde levensstijl overheen, en we hebben de perfecte formule voor succes.

Want dat is wat we uiteindelijk willen bereiken: Een gelijkmatig groeiend, mooi en vol eindresultaat. Geen kale plekken, geen roos in je baardharen, geen jeukend gevoel, maar vooral ook géén ingewikkeld gedoe met allerlei middeltjes. Een paar basisproducten zijn al voldoende. Het verzorgen van je baard hoeft bovendien niet veel tijd te kosten! We kunnen het hele groeiproces grofweg in drie fases onderverdelen:

 1. De transitie van scheren naar trimmen: Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar vooral het actief trimmen van gezichtshaar zal helpen om sneller die vollere baard te kweken. Gooi dat scheerapparaat maar in de afvalbak, en schaf een goede baardtrimmer aan.
 2. Het stimuleren van gezonde baardgroei: Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de groei van baardhaar te stimuleren. Het zijn geen geheimen! Het gaat voornamelijk om goede voeding, voldoende slaap en stress vermijden. Er bestaan ook stimulerende middeltjes als Minoxidil en Biotine, maar deze raden wij af.
 3. Verzorging en onderhoud voor de lange termijn: Niemand wil een onverzorgde baard. Naast wassen met baardshampoo is ook een goede baardbalsem of baardolie. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden in de wereld van baardverzorging. Verderop in deze gids meer daarover, maar laten we starten bij het begin.

Transitie Van Scheren Naar Trimmen

De eerste stap is uiteraard het feit dat je moet stoppen met scheren. Het is overigens een mythe dat je haren ‘sneller’ zouden groeien, wanneer je deze vaker zou afscheren. De Nederlandse Haarstichting stelt dat dit komt, doordat een kortere haar sneller lijkt terug te groeien dan een al zichtbare, langere haar. Dit is echter niet het geval!

We willen dus vooral dat scheerapparaat in een diep, donker kastje leggen en er voorlopig niet meer naar kijken. In plaats daarvan gaan we onze baardharen trimmen. Met een goede baardtrimmer (hier vind je onze top 10 baardtrimmers) behaal je direct de nodige resultaten:

 • Je nieuwe gezichtshaar ziet er direct mooi en verzorgd uit;
 • Eventuele kale plekken kan je hiermee soms subtiel wegwerken;
 • Je zal geen last krijgen van gespleten punten of een afwijkende baardvorm;
 • Ook zal je geen irritaties of jeuk ervaren, wanneer je alles mooi bijwerkt.

Kan Een Baard Sneller Groeien Dan Hoofdhaar?

Het is een veelvoorkomende misconceptie dat een baard net zo snel zal groeien als hoofdhaar – dit is absoluut niet het geval. Een baard groeit namelijk een stuk sneller. Dit natuurlijke voordeel zal ons alvast een stukje de goede richting in duwen voor het uitgroeien van die mooie, volle baard.

Zoals vermeld heeft dit niets te maken met de frequentie van het scheren, maar met het feit dat hoofdhaar gewoon minder snel groeit. We moeten er vooral voor zorgen dat we tijdens de haargroei de stimulatie van een gezonde mooie haardos op de kin verder bevorderen. Hoe we dit precies gaan aanpakken, dat lees je in het volgende stuk.

Stimuleren Van Gezonde Baardgroei

Het uitgroeien van een baard vergt een bepaalde toewijding, want het is niet alleen maar een kwestie van ‘lekker wachten, want het groeit toch wel’. Het is natuurlijk ook een persoonlijke metamorfose én een manier om jezelf beter te leren kennen. Veel mensen geven helaas vaak té vroeg op in het proces van baardgroei.

Juist wanneer het lijkt dat je baard gestopt is met groeien, moet je doorzetten.

Er zijn ook andere obstakels die je zal moeten overwinnen: Baard jeuk, commentaren van je omgeving, kale plekken, nieuwe lichaamsgeurtjes, huidproblemen, ingegroeide baardharen en het vinden van een nieuwe ‘baardverzorgingsroutine’. Dat woord mag je overigens rustig als monsterscore bij Scrabble gebruiken.

Het is goed om een duidelijke planning in je agenda te zetten, om te begrijpen dat je groeiproces normaal is. Laten we eens kijken hoe snel een gemiddelde baard nu daadwerkelijk zal groeien, en wat je moet doen om de voornaamste obstakels in het proces op te lossen, om zodoende de baardgroei beter te kunnen stimuleren.

Hoe Snel Groeit Een Gemiddelde Baard?

Een baardhaar groeit gemiddeld met een snelheid van 13mm per maand, het uitgroeien van een volle baard zal dus enige weken tot maanden duren, afhankelijk van het model dat je wil uitgroeien. Een gemiddelde man zal 2 tot 6 maanden nodig hebben om het groeiproces naar tevredenheid te voltooien.

Er zijn drie psychologische stadia die een baardhaar in deze periode zal moeten overbruggen:

 1. Anagen fase: Haarcellen delen zich snel op en vormen een nieuw haarzakje. Afhankelijk van je genen en leeftijd, zal dit proces twee maanden tot zes jaar kunnen duren. Normaal hoeven we hier niet op te wachten, omdat vele haren normaal gesproken al aan het uitgroeien zijn.
 2. Catagen fase: Dit is wanneer de haren zó lang zijn dat ze stoppen met groeien. De haren zullen gezond en vol blijven, maar niet langer ‘uitgroeien’.
 3. Telogen fase: Eén voor één zullen nieuwe haren de oude wegduwen en een nieuwe haar vormen. Op elk gegeven moment zal 10% van je baardharen zich in deze fase bevinden.

Vooral de eerste twee fasen geven ons wat nuttige informatie. Je baard zal uiteindelijk stoppen met groeien na twee maanden tot zes jaar. Voor jongen mannen zal dit eerder tegen de zes jaar aanzitten, terwijl de opa’s onder ons slechts enkele maanden zullen kunnen uitgroeien. Zou je een baard niet trimmen of knippen, dan kan het uiteindelijk gemiddeld zo’n 90 centimeter lang worden in een periode van (maximaal) zes jaar. Maar de vraag blijft of er misschien niet een simpel middeltje is om dit alles te versnellen.

Bestaan Er Baardgroei Middelen Of Sprays?

Je baard is geen plant die je water en rijke potgrond hoeft te geven. Er bestaan geen simpele magische middelen om die bonenstaak op je kin sneller te doen groeien. Stimuleren van baardgroei doen we in principe altijd door middel van de drie ‘groeisleutels’: Trimmen, gezond leven & gedegen baardverzorging.

Er bestaan zeker werkende baardgroei middelen (supplementen), maar dit zijn in de meeste gevallen medische middelen die wij afraden. Hierbij gaat het om twee typen middelen: Minoxidil en Biotine.

Minoxidil

Dit medicijn heeft invloed op de hormonen. Ook helpt het de vermindering van haaruitval. Het duurt bij Minoxidil wel meerdere maanden (3 tot 12 maanden) voordat de effecten in werking treden. Je kunt o.a. droge huid ervaren. Ook kan je hormoonbalans in de war raken. Bovendien worden de positieve effecten teniet gedaan wanneer je stopt met dit vrij zware middel.

Biotine

Biotine is feitelijk gewoon een vitamine B8 supplement, welke je veel beter door middel van voeding tot je kunt nemen. Denk hierbij aan het consumeren van noten en zuivel. Biotine stimuleert haargroei niet, maar helpt uitval tegen te gaan. Heb je een tekort aan vitamine B8, dan vallen je haren namelijk uit. Duidelijk mag zijn dat wanneer je géén B8-tekort hebt, Biotine niets doet.

Dermarollers

Ook bestaan er dermarollers, deze kan je het beste gebruiken in combinatie met een product als Minoxidil. Ook dit is daarom niet ideaal. Een dermaroller prikt miniscule gaatjes in de hoofdhuid om doorbloeding te stimuleren (en zodoende haargroei te helpen). Je kunt een dermaroller voor iets meer dan een tientje kopen bij bol.com.

Een baard uitgroeien is niet altijd even makkelijk: Niet alles groeit altijd even snel of evenredig. Sterker nog, veel mannen zullen ervaren dat ze op sommige plekken helemaal geen baardharen kunnen produceren. Kale plekken op de wangen zijn heel normaal, dit is veelal genetisch aangelegd. Wanneer je nu ergens geen of weinig baardgroei hebt op de wangen, dan is het niet nodig om in paniek te raken. Ons advies in jouw situatie is als volgt.

Hairlust Wonder Beard™ Growth Serum

Als je graag een baardgroeimiddel wilt gebruiken op basis van natuurlijke ingrediënten, kijk dan eens bij een natuurlijk baardgroei middel zoals de Beard Growth Serum van Hairlust. Deze bevat het CAPIXYL™ peptidencomplex, deze remt DHT en vernieuwt en stimuleert daarbij de haarzakjes om nieuwe baardgroei te stimuleren. Deze bevat biotine en cafeïne, die de haarzakjes ondersteunen voor een betere haargroei. Daarnaast, zorgt dit serum niet alleen voor een betere baardgroei, maar biedt het ook natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera en haverextract die zorgen voor het hydrateren van de baardharen en de huid eronder.

Geen Baardgroei Op Wangen? Geen Probleem!

Wanneer je geen volle baardgroei op de wangen hebt, dan is er geen reden tot paniek. Ook zonder volle baardgroei is het mogelijk om een mooie baard te laten staan. Het is belangrijk om in jouw situatie te denken in kansen en te werken met wat we hebben. Het zullen geen magische oplossingen zijn, maar vooral praktische. We kunnen het volgende doen om een verschil te maken:

 • Trimmen & Onderhoud: Afhankelijk van de plekken die je wél kunt uitgroeien, kunnen we met trimmen in bijwerken van de baardharen een heel eind komen. Vallen de kale plekken mee, dan kan je een deel van de dichtere haren weghalen en een kleiner baardoppervlak gebruiken om uit te groeien. Ook een goede baardverzorging helpt om bestaande haren voller te laten overkomen. Net als hoofdhaar kan je volume brengen in baardharen met de juiste middeltjes. Gebruik bijvoorbeeld baardolie of baardbalsem. Verderop in het artikel lees je meer over het gebruik van dit soort producten voor baardverzorging.
 • Pas Je Dieet Aan: Een dieet met veel eiwitten kan een verschil maken in de stimulatie van baardgroei. Hier vind je 10 voorbeelden van etenswaren die je kunnen helpen meer eiwit, vitamine B6, C en E te consumeren. Al deze stoffen helpen bij het groeien van baardharen.
 • Werken Met Wat Je Hebt: Er is helaas geen toverspreuk om de kale wangen opeens behaard te laten worden. Daarom is het essentieel om te werken met de haren die je wél kan uitgroeien. Voor jou kan juist een korte baard een uitkomst zijn, omdat dit vaak voller lijkt. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar wanneer je een baard kort houd, valt het in visueel opzicht veel minder op dat je weinig baardgroei hebt. Hoe langer de haren, hoe meer de kale plekken gaan opvallen.

Baardverzorging & Onderhoud

Je dacht dat het hebben van een baard een stuk minder werk was ten opzichte van regelmatig scheren? Die theorie mag je direct het raam uit gooien. Het is namelijk erg belangrijk om ook tijdens het uitgroeien van die mannelijke manen de gezichtsverzorging door te zetten.

Natuurlijk vergt dit regelmatig tijd en aandacht (en tussendoor kun je die nieuwe look bewonderen in de spiegel), maar ook moeten we voor de verzorging wat broodnodige baardspullen inslaan:

 • Baardolie: Zorgt voor hydratatie van de huid onder de baard. Daarnaast houd het de baardharen sterk én voorzien van een aangename (veelal mannelijke) geur.
 • Baardshampoo: Net als ander lichaamshaar is het belangrijk shampoo ter verzorging te gebruiken. In reguliere shampoo zitten stofjes die de huid droog maken, door te kiezen voor speciale baardshampoo, zodat je huid onder de baard gezond blijft.
 • Baardbalsem: Balsemproducten worden voornamelijk samen met de eerder genoemde baardolie gebruikt. Waar oliën helpen met hydratatie, zal een balsem vooral helpen bij de glans van de baard en het stylen van het baardmodel. Vaak wordt baardbalsem verkocht in vormen als (bijen)wax of (cacao)boter.
 • Baardconditioner: Na het douchen is een speciale conditioner de juiste keuze, ná het gebruik van de baardshampoo. Gewone conditioner is absoluut ongeschikt voor baarden door de gebruikte ingrediënten, dus moeten we gaan stylen met conditioner. Dit product gebruik je eigenlijk alleen na het douchen. Het is vergelijkbaar met de functie van baardbalsem, maar vooral goed nadat je groete hoeveelheden warm water in je gezicht hebt gekregen.
 • Baard kam: Een speciale kam of borstel kan helpen om de baard makkelijker en vooral ook sneller in de gewensde vorm te modelleren. Anders dan een gewone kam, zal een baardkam de baardolie of conditioner beter verspreiden en de doorbloeding van de gezichtshuid beter stimuleren. De keuze tussen een baardkam en een baardborstel is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Je zal het ene product wat vaker gebruiken dan het andere. Maar belangrijk is dat je het juiste in huis haalt om je nieuwe baard te laten stralen. Hieronder zie je duidelijk het verschil tussen een onverzorgde, woekerende baard en die van een verzorgde, stijlvolle gentleman. Links kan doorgaan voor een dakloze, terwijl rechts direct van de rode loper af kan komen. De boodschap is duidelijk, zorg voor je gezichtshaar!

Je Nieuwe Baardverzorging Routine

Nu even meeschrijven, want deze dagroutine kan het eindresultaat van je nieuwe look maken of breken. Hieronder vind je een overzicht van de dingen die je elke dag moet doen, om de perfecte look voor je nieuwe baard te krijgen. Een dag in het leven van een baardbezitter ziet er idealiter als volgt uit:

 • Ochtend: Douche met baardshampoo, na de douche direct conditioner. Hiermee neem je huidirritaties weg en bevochtig en kalmeert je de huid en baardharen. Direct na het douchen staan poriën nog open en kan je huid het beter opnemen. Volg enige tijd later op met borstelen en in vorm brengen, je kan eventueel baardolie gebruiken wanneer je overdag dit niet wil doen.
 • Middag: Overdag baardolie gebruiken, zodat je huid onder je baard niet droog wordt. De olie kan je in je baard krijgen door het gebruik van een baard kam (of gewoon je vingers).
 • Avond: Voordat je gaat slapen is het beste moment om baardbalsem te gebruiken, omdat deze een lange werking heeft. Als je liever voor het slapen doucht gebruik je op dat moment ook de shampoo en ná de douche de olie.
 • Onregelmatig: Baardbalsem kan je gebruiken wanneer je baard droog aanvoelt, je haren willekeurig uit vorm raken, of wanneer je wat meer vorming nodig hebt van je baard.
 • Elke twee weken: Baard om de week trimmen en in vorm brengen. Doe dit het liefste met een baard schaar. Zo breng je langzaamaan de baard in de juiste vorm. Je kunt dit ook door een barbier of kapper laten doen voor een professioneler resultaat.

Baardgroei Vergt Tijd, Stimuleren Helpt

Nu heb je een indruk van wat je precies kan doen om een baard sneller te laten groeien, verzorgen en hoe je eventuele problemen tijdens dit proces aan kunt pakken. Wat je ook doet, heb vooral geduld en verzorg je lichaam met de juiste producten.

Het stimuleren van baardgroei met medische middelen doet meer kwaad dan goed. Wij adviseren om vooral goed eiwitrijk te eten met veel zuivel en noten, omdat dit het lichaam motiveert de baardharen beter te laten groeien.

Maar zelfs met de juiste verzorging en stimulatie is het vooral een langdurig proces van meerdere maanden, voordat je het gewenste eindresultaat kunt behalen. Heb dus vooral zo veel mogelijk geduld én probeer de moed niet te verliezen in de tussentijd. Veel succes maar vooral ook veel plezier met je nieuwe gezichtshaar!

Ben je nog niet uitgelezen over je baard laten groeien? Klik dan hieronder om naar de Philips baard tips-pagina te gaan.