Huidirritatie na het scheren

scheerschuimVrijwel elke man heeft er wel eens last van gehad, rode bultjes of een geïrriteerde huid na het scheren. Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je baard gewoon lekker te laten groeien, niks mooiers dan een volle baard!

Het voordeel is dat je geen gedoe meer met hebt scheren, geen geïrriteerde huid meer maar gewoon laten groeien die haren.Het scheermesje krijgt een mooi plekje in de kast en je stapt over naar een baardtrimmer. Maar wanneer je toch liever blijft scheren, is het handig om eens op een andere manier te werk te gaan bij het scheren. Een andere voorbereiding of een alternatief product kan de oplossing zijn.

De belangrijkste vorm van irritaties zijn bultjes na het scheren. Dit kan door het te hard drukken op de huid komen, maar ook door ingegroeide haren of ontstoken haarzakjes. Lees meer in ons artikel over bultjes na het scheren voor tips om dit te voorkomen.

Zit de huidirritatie na het scheren niet bij jezelf, maar bij je partner? Mischien heeft je partner wel last van van stache rash of ‘beard burn: huidirritatie die wordt veroorzaakt door de stugge, scherpe haartjes van jouw baard. Kijk dan eens naar producten met verkoelende aloë vera om de huid weer rustig te krijgen.

Scheren is geen race

Behandel je scheersessie niet als een haastklus. Neem je tijd om voorzichtig te scheren, zeker bij nat scheren kun je je huid gemakkelijke beschadigen als je niet oppast. Zelfs veiligheidsmesjes kunnen lelijke wondjes opleveren. Probeer je huid rustig te houden voor, tijdens en na een scheerbeurt. Tijdens het scheren kun je dat gemakkelijk doen door niet zo hard te drukken op je huid. Maar ook is het belangrijk om producten uit te kiezen die je gebruikt met het scheren, die helpen om je huid rustig te houden. Kies daarom voor een scheergel of -crème, dat verzorgende ingrediënten bevat en een functioneert als een beschermend laagje tussen je mes en huid.

Voorkom weerstand met het scheren

Wanneer een baardhaar rust heeft, dan is de baardhaar zo hard als staal. Echt heel anders dan een ander type hoofdhaar. Je kunt je baardharen wel zacht maken met baardolie, maar de baardhaar blijft hard. En daarom is het dus niet gek dat je soms een trekkend gevoel hebt wanneer je aan het scheren bent. Dat trekkende gevoel met scheren is overigens de #1 voorkomende vorm van irritatie na het scheren. Voorkom irritatie met scheren door een scheergel of -crème te gebruiken die je baardharen zacht maakt tijdens een scheerbeurt.

Niet alleen middelen zijn belangrijk om je scheerervaring te verbeteren, maar ook handelingen. De belangrijkste tip is: Scheer niet tegen de groeirichting in. Dat doet zeer en zorgt sneller voor geïrriteerde baardharen.

Na afloop

Spoel je huid grondig af met water na het scheren en dep het vervolgens droog. Het is aan te raden om daarna nog een moisturizer te gebruiken die je huid extra bescherming geeft en voor een goede hydratie zorgt. Breng deze aan op je gezicht en je hals, je zal merken dat je je huid hierdoor heerlijk zacht en soepel aan zal voelen.