Scheerapparaat kopen: vier veelgemaakte fouten

Je zou zeggen: ‘Da’s toch niet zo moeilijk, een nieuw scheerapparaat kopen?’ Toch mannen, hebben velen van ons weleens een miskoop gedaan. Het aanbod is groot en het aantal functies op een scheerapparaat wordt steeds uitgebreider, evenals het aantal merken. Wat kies je? Leer van de fouten van de anderen en koop een scheerapparaat dat echt bij je past.

Fout 1: verkeerde of te weinig accessoires aanschaffen

Ben je van plan een scheerapparaat te kopen? Dan is de keuze van de accessoires en extra functies cruciaal. Deze (meestal) handige extra’s wisselen per scheerapparaat. Opzetstukken, schoonmaakborstels en opberghoezen: de beschikbare accessoires verschillen vaak per scheerapparaat. Bedenk goed wat jij nodig hebt en check de scheerapparaten die jouw voorkeur hebben hierop. Zo kan een functionaliteit zoals een trim- of tondeusefunctie voor de een handig zijn en voor de ander totaal geen meerwaarde bieden.

Fout 2: een niet waterdicht scheerapparaat kopen terwijl douchend scheren je voorkeur heeft

De meeste scheerapparaten zijn tegenwoordig waterbestendig. Voordeel daarvan is dat je een waterdicht apparaat zowel droog als nat kunt gebruiken. Handig voor als je graag scheert onder de douche. Vooral mannen met een gevoelige huid geven de voorkeur aan nat scheren. Ga je een scheerapparaat kopen en is het belangrijk dat deze waterdicht is, check dit dan goed. Op (nagenoeg) alle verpakkingen staat duidelijk vermeld of het betreffende apparaat tegen water kan.

Fout 3: Oeps, een verkeerd scheersysteem gekozen

Laten we het landschap van scheerapparaten eens op de korrel nemen. Je hebt globaal gezien twee soorten systemen: een bladsysteem (ofwel: vibrerend of folie apparaat) en een kopsysteem. Bij een vibrerend (blad) systeem gaat het om een scheerapparaat voorzien van een scheerblad. Dit is een soort folie waaronder de scheermesjes zich bevinden. Deze mesjes vibreren en de vorm van het scheerblad is vierkant. Koop je een dergelijk scheerapparaat dan werk je meestal efficiënter. Nadeel is dat het, door de vorm (rechthoekig), een uitdaging kan zijn om goed de contouren van je gezicht te volgen. Een kopsysteem (ofwel roterend systeem) heeft ronddraaiende mesjes en kent een ronde vorm. Het grootste voordeel van dit type scheerapparaat is dat de ronde kop zich automatisch meebeweegt met jouw gezichtsvorm.

Het is afhankelijk van de vorm van je gezicht, je baardgroei, gewenst comfort, kwaliteit of mate van onderhoud waar je voor gaat. Onze tip: zorg dat je criteria van tevoren duidelijk zijn en ga op basis daarvan shoppen. Wil je meer weten over hoe je het beste kunt shoppen en waar je op kunt letten, lees dan  onze koopgids voor scheerapparaten.

Fout 4: een scheerapparaat met kabel kopen als je veel op reis bent

Scheerapparaten zijn er met een accu en met een kabel. Scheerapparaten met een accu moet je regelmatig opladen. Dat kan een nadeel zijn. Voordeel daarentegen is dat je flexibeler bent waar je scheert. Koop je een scheerappraat met accu dan neem je deze makkelijk mee op reis. Heeft een accu jouw voorkeur? Controleer dan even de verpakking op de melding hoe lang de accu van het apparaat meegaat. Online recensies helpen hier ook bij. Er zijn overigens ook speciale scheerapparaten voor op reis op de markt. Deze zijn vaak wat handzamer en nemen minder ruimte in beslag.

Investeer in een kwalitatief goed apparaat

Last, but not least: investeer in een goed apparaat. Of je een scheerapparaat nu online of in een speciaalzaak koopt, zorg dat je genoeg informatie inwint en koop iets dat echt bij je past. Vergeet ook de garanties niet te checken. Wil je een scheerapparaat kopen en zoek je goede feedback op populaire apparaten, bekijk dan onze top tien aan de beste scheerapparaten van 2024 voor mannen.