Hoe kun je scheren zonder rode bultjes?

Een glad geschoren babyface, een goed scheren-zonder-bultjes uitziende huid – dat is het doel. Heel vervelend wanneer je van die rode bultjes in je hals krijgt na het scheren.

Allereerst even duidelijk krijgen waarover we praten: Je hebt rode bultjes en rode vlekjes of vlekken. Rode vlekken kunnen onder andere ontstaan als gevolg van scheren, dit heet in het Engels ‘razor burn’.

Lees hier hoe die irritatie na het scheren ontstaat en hoe je dit kunt verhelpen en voorkomen!

Wat is razor burn?

Nog even wat terminologie: Razor burn ontstaat doordat je huid te veel beschadigd raakt door het scheermesje. Dit kan doordat je een moeilijk te scheren baard hebt, die niet zacht genoeg wordt gemaakt voordat je begint met scheren, of doordat je met een bot mesje scheert. Of wanneer je baardharen verschillende kanten op groeien, waardoor je niet weet welke kant je moet op scheren.

Hoe ontstaan rode bultjes met scheren?

De rode bultjes met scheren kunnen op twee manieren ontstaan:
1. door ingegroeide haartjes in een vroeg stadium
2. door ontstoken haarzakjes

Ingegroeide haartjes
De ingegroeide haartjes ontstaan doordat de haartjes niet door opening in je huid naar buiten toe groeien, maar klem komen te zitten in het haarzakje. Dit gaat ontsteken en heeft een rood bultje tot gevolg.

Ontstoken haarzakjes
Het kan ook zo zijn dat het haartje niet klem zit, maar dat je wel rode bultjes krijgt. Dit komt in 9 van de 10 gevallen door ontstoken haarzakjes. De haarzakjes raken geïrriteerd door de producten die je op je huid smeert (scheerschuim, slechte aftershave) en gaan ontsteken.
Wanneer je nu ingegroeide baartjes hebt, of dat je last hebt van ontstoken haarzakjes: de oplossing is gelukkig hetzelfde.

Rode bultjes na het scheren verhelpen

De verschillende manieren om rode bultjes te krijgen na het scheren, kun je voorkomen. Gebruik hiervoor een product dat je huid exfolieert en de poriën diep reinigt. Kies bij voorkeur een product dat alcoholvrij is, want dit droogt anders je huid erg op.

Door de exfoliatie van je huid kunnen de haartjes die reeds ingegroeid zijn weer ontsnappen en wordt het voor kort afgeschoren haartjes makkelijker om naar buiten te groeien. Tevens wordt een reeds ontstane ontsteking bij de bron aangepakt.

Rode bultjes met scheren voorkomen

Laten we eerlijk zijn: Voorkomen is beter dan genezen. Om je huid rustig te houden, zijn een aantal dingen belangrijk. Zoals minimaliseren van
belasting tijdens het scheren en het direct beginnen met het kalmeren van je huid. Kies daarbij voor een scheercrème of -gel, het liefst met verzorgende ingrediënten en dat een beschermlaag tussen huid en mes vormt.

Minder weerstand tijdens het scheren

Een baardhaar in rust is zo hard als een staaldraad van dezelfde doorsnee. Logisch dat scheren een trekkend gevoel kan geven. Dat trekkende gevoel is overigens de #1 voorkomende vorm van irritatie na het scheren. Voorkom irritatie door een scheercrème of -gel te gebruiken die je baardharen zacht maakt.

Daarnaast is het belangrijk om met de haargroeirichting mee te scheren. Wanneer je dit niet doet, krijg je meer irrigatie op je huid na het scheren.

Als je twijfelt of je wel goed scheert, kun je eens kijken bij onze tips voor nat scheren. Door zo te scheren, voorkom je veel irritatie. Of check onze pagina voor het beste scheerapparaat, wanneer je een nieuw scheerapparaat zoekt.