Scheren zonder rode bultjes

Een glad geschoren gezichtje zonder bultjes en andere oneffenheden. Dat wil iedereen. Hoe vervelend is het dan wannee rje rode bultjes in je hals en op je gezicht hebt na het scheren?

Laten we eerst even de kaders afwerken: Je hebt (vaak) rode bulten of vlekken in en rondom je gezicht. Deze bulten of vlekken kunnen komen door het scheren, dan wordt dit ‘razor burn’ genoemd.

Lees verder hoe die irritatie na het scheren ontstaat en hoe je dit kunt verhelpen en voorkomen!

Wat is razor burn?

Nog even die diepte in: Razor burn ontstaat doordat je huid beschadigd raakt tijdens het scheren, met bijvoorbeeld scheermesjes of een scheerapparaat. Razor burn komt vaak voor wanneer je moeilijk te scheren haren hebt doordat deze alle kanten op groeien, je droog scheert of wanneer je scheert met botte mesjes.

Hoe ontstaan rode bultjes met scheren?

De rode bultjes met scheren ontstaan vaak door 2 cases:
1. Door ingegroeide baardharen
2. Door haarzakjes die ontstoken zijn

Ingegroeide haartjes
Ingegroeide baardharen kunnen door verschillende manieren ontstaan worden. Vaak is het omdat de haren niet goed genoeg door de huid heen kunnen groeien en dan vast blijven te zitten in de huid. Vervolgens ontsteekt de huid, omdat er ineens een baardhaar zit die verder groeit en maar tegen je huid aan het drukken is.

Ontstoken haarzakjes
De andere grote reden waarom je rode bultjes krijgt rondom het scheren, is 90% van de tijd ‘ontstoken haarzakjes’. De grootste oorzaak van haarzakjes die ontstoken raken, is de producten die gebruikt worden rondom het scheren (goedkope aftershave, slechte scheerschuim).

Opmerkelijk genoeg: of je nou ingegroeide baardharen hebt of ontstoken haarzakjes, de oplossing is gelijk aan elkaar.

Rode bultjes na het scheren verhelpen

Vaak is het al te laat en kun je de rode bultjes nog niet voorkomen, maar ben je op zoek om ze op te lossen. Gebruik daarom een product dat je huid exfolieert waardoor je poriën gereinigd worden. Idealiter kies je een product dat je huid hydrateert na het scheren, anders droogt je huid snel uit.

Door de exfoliatie van je huid komen de ingegroeide baardhaartjes weer vrij, waardoor je deze gemakkelijk kunt afscheren met je volgende scheerbeurt. Daarnaast werkt exfoliatie ontstekingsremmend, waardoor je dus van je ontstoken haarzakjes af komt.

Rode bultjes met scheren voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zo ook met rode bultjes na het scheren. Probeer je huid rustig te houden voor, tijdens en na een scheerbeurt. Tijdens het scheren kun je dat gemakkelijk doen door niet zo hard te drukken op je huid. Maar ook is belangrijk om producten uit te kiezen die je gebruikt met het scheren, die helpen om je huid rustig te houden. Kies daarom voor een scheergel of -crème, dat verzorgende ingrediënten bevat en een functioneert als een beschermend laagje tussen je mes en huid.

Voorkom weerstand met het scheren

Wanneer een baardhaar rust heeft, dan is de baardhaar zo hard als staal. Echt heel anders dan een ander type hoofdhaar. Je kunt je baardharen wel zacht maken met baardolie, maar de baardhaar blijft hard. En daarom is het dus niet gek dat je soms een trekkend gevoel hebt wanneer je aan het scheren bent. Dat trekkende gevoel met scheren is overigens de #1 voorkomende vorm van irritatie na het scheren. Voorkom irritatie met scheren door een scheergel of -crème te gebruiken die je baardharen zacht maakt tijdens een scheerbeurt.

Niet alleen middelen zijn belangrijk om je scheerervaring te verbeteren, maar ook handelingen. De belangrijkste tip is: Scheer niet tegen de groeirichting in. Dat doet zeer en zorgt sneller voor geïrriteerde baardharen.

Als je twijfelt of je wel goed scheert, kun je eens kijken bij onze tips voor nat scheren. Door zo te scheren, voorkom je veel irritatie. Of check onze pagina voor het beste scheerapparaat, wanneer je een nieuw scheerapparaat zoekt.