Baard trimmen

Baard trimmen

Een baard trimmen is belangrijk. Maar ik kan me best voorstellen dat je denkt: “Het voelt niet mannelijk als ik mijn baard korter trim!”. Niets is minder waar, want een verzorgde baard is een mannelijke baard.

Zoals op elke plek van je lichaam groeit je haar op verschillende snelheden. Je haren op de achterkant van je hoofd groeien bijvoorbeeld minder snel dan de haren op de bovenkant. Bij baarden is het niets anders. Want elke baardhaar en elk plekje van je baard heeft zo zijn eigen snelheid met groeien.

Wanneer je baard op verschillende plekken sneller of langzamer groeit, kom je uiteindelijk op een punt waarbij je baard ongelijk is in lengte. Door een goede trimbeurt kun je je baard weer gelijk trekken en zie je er verzorgd uit.

Het trimmen van je baard start met de juiste tools, zoals een baardtrimmer of scheerapparaat. Ontdek in dit blog alle baard trim tips om je baard netjes en verzorgd te houden.

Wat als je niet zo’n volle baard hebt?

Niet elke man is gezegend met een baardgroei van een kokosnoot. Sommige mannen hebben een enorm zware baardgroei, maar anderen hebben moeite om een volle baard te groeien. En wat dus als je geen volle baard hebt?

Je baard trimmen is enorm belangrijk voor je verzorgingsroutine. De dode puntjes van je baard worden eraf getrimd en je baard ziet er zelf ook weer netjes uit. Ook wanneer je geen volle baard kunt groeien, is je baard trimmen dus belangrijk.

Ontdek welke plekken van je gezicht wat meer baardharen heeft dan andere plekken. Deze plekken kun je iets korter scheren, omdat er wat meer haar zit. Bijvoorbeeld: Wanneer je een wangen veel baardharen hebben en je kin wat minder, probeer dan eens om je baardharen op de wang wat korter te trimmen omdat hier toch al veel haar zit. Op de plek van je goatee kun je het vervolgens wat langer laten, zodat je de langere baardharen over de lege plekken kunt laten groeien.

Kies een baardmodel uit dat bij jouw baardgroei en levensstijl past. Bijna elke man heeft wel baardplekken die wat kaler zijn dan de rest. Niet erg! Want kies gewoon het model dat bij jouw gezicht en baardgroei past. Wanneer je bijna geen baardgroei hebt op je wangen, probeer dan eens een goatee of alléén een snor. Bepaal welke baardgroei je hebt en welk baardmodel je vet zou vinden die past bij je baardgroei.

Dus als je een zware baardgroei hebt of wanneer je geen volle baard kunt groeien: Trim je baard en kies het model baard dat bij jou past.

Baard trimmen tips

Je bent hier natuurlijk gekomen om alle tips & tricks te lezen voor het trimmen van je baard. Onderstaand lees je tips die ik van barbiers heb gekregen. Het zijn hele waardevolle baard-lessen, dus gebruik ze goed!

baard trimmen tips

1. Baard trimmen tools

Van scharen tot verzorgingsproducten: Weet welke tools je nodig hebt om je baardtrim-sessie tot een succes te laten komen. Lees verderop in het artikel hoe je de tools het beste kunt gebruiken.

 • Baardtrimmer
  Eén van het belangrijkste gereedschap om in huis te hebben: Je baardtrimmer. Baardtrimmers komen in verschillende soorten en maten. Belangrijk is dat je baardtrimmer voldoet aan de behoeften die jij hebt bij het trimmen van je baard. Wanneer je een lange baard wilt trimmen, heb je een trimmer nodig waarbij de trimkop flink in lengte verstelbaar is. Zo kun je je baard succesvol trimmen.
  Als je nog geen baardtrimmer hebt, ontdek hier ons advies voor de beste baardtrimmer.
 • baardkam
  Velen gebruiken de baard kam om je verzorgingsproducten de verdelen onder je baard. Mijn tip is: Gebruik een kwalitatieve baardkam die je baard kan stijlen. Met de baardkam kun je namelijk mooi je baard één richting op krijgen. Wanneer je een lichte baardgroei hebt, kies dan voor een baardkam met weinig ruimte tussen de kamtanden. Wanneer je een zware baardgroei hebt, kun je voor een baardkam gaan die wat meer ruimte heeft tussen elke tand van de kam.
  Ontdek hier onze adviespagina om de beste baardkam te kiezen die jij nodig hebt om je baard te trimmen.
 • baardschaar
  Je baardschaar kun je gebruiken om je snorharen te knippen. Daarnaast kun je aan het einde van het trimmen de schaar gebruiken om je springende baardharen bij te werken.
  Nog geen baardschaar in huis? Check de baardschaar hier.
 • baardborstel
  Een baardborstel is in de basis iets compleet anders dan een baardkam. Door de hoge dichtheid van de (wilde zwijn-)haren op de borstel, kun je je verzorgingsproducten perfect verdelen over je hele baard heen. Zo kun je met een baardborstel elke baardhaar voorzien van verzorging.
  Check onze adviespagina voor baardborstels.
 • Verzorgingsproducten
  Wanneer je klaar bent met je baard trimmen, is het tijd om je baard te helpen met herstellen. Gebruik baardolie om je baardharen zacht te maken en te voorzien van hydratatie. Wanneer je je baard wilt verzorgen én stylen, gebruik dan baardbalsem.

2. Bepaal welke lengte trimmen

Wanneer je je tools hebt klaarliggen, is het belangrijk om je strategie te bepalen. Welke lengte baard heb je en wat wil je nu gaan doen met je baard? Er is een wereld van verschil tussen het trimmen van een stoppelbaard en een lange baard. Bepaal welke lengte je nu voor gaat, zodat je je baardtrimmer klaar zet om de lengte te trimmen die je wilt realiseren.\

Welke lengte moet je trimmen? Lees hieronder welke lengtes meestal bedoeld worden voor een stoppelbaard, korte en lange baard.

 • 0,1 mm tot 3 mm trimmen voor een stoppelbaard
 • 3 mm tot 10 mm trimmen voor een korte baard
 • 10 mm tot 40+ mm trimmen voor een lange baard

3. natte huid, droge baard

We gaan naar de preparatie van je baard trimmen. Belangrijk om te weten: Je baardharen zijn langer wanneer ze vochtig zijn. De haren rekken zichzelf als het ware uit wanneer er vocht bij komt.

Wat je wilt voorkomen, is trimmen wanneer je een natte baard hebt. Als je een natte baard getrimd hebt en de baard droogt… Dan is de baard vaak net iets korter dan je wilde. Daarnaast blijven alle baardharen overal plakken wanneer je natte haren getrimd hebt. Je krijgt er echt een enorme bende van.

Wel is het belangrijk om je te trimmen wanneer je huid vochtig is. Wanneer je poriën open staan, is het makkelijker om je baardlijnen bij te werken, zoals in je nek of op je jukbeen.

Dus voorkom dat je je baard te kort trimt door te trimmen op een vochtige huid, maar wel met een droge baard. Beste moment om te trimmen: Na het douchen. Maar droog dan wel je baard af.

4. Voorzichtig baard trimmen

Het is tijd om je baard te trimmen. En wanneer je je baard getrimd hebt, kun je de lengte er niet meer op plakken. Het is dus super belangrijk dat je weet wat je wilt trimmen en dat je erg voorzichtig trimt. Zo voorkom je uitschieters of ingegroeide baardharen. Check hier enkele tips.

 • Wanneer je getrimd hebt, is je baard ook echt getrimd. Daarom is stap 2 uit dit stappenplan zo belangrijk! Weet welke lengte je wilt trimmen. Denk een paar dagen na welke lengte je wilt trimmen, zodat je er na het trimmen geen spijt van krijgt.
 • Kam je baard in model. Probeer je baard te trimmen hoe je baard normaal gesproken eruit ziet. Zo weet je tijdens het trimmen welke stukken je kunt trimmen en waar je wat voorzichtiger moet zijn.
 • Dubbel-check je baardtrimmer. Je wilt niet weten hoeveel baarden er gesneuveld zijn door een trimkop die los zat. Check vóór je baard trimmen altijd of je trimkop goed vast zit of niet.
 • Trim in etappes. Wanneer je 5 mm van je baard af wilt trimmen, begin dan eerst met 1 of 2 mm trimmen. Ga stap voor stap aan de slag. Want wanneer je na 3 mm al ziet dat je baard er goed uit ziet, of dat je na 3 mm al ziet dat er wat kale plekken in je baard komen, dan moet je al stoppen bij 3 mm.
 • Neem de tijd! Het trimmen van je baard is geen wedstrijd met een target om het zo snel mogelijk klaar te hebben. Reken er een half uur tot een uur voor uit, zodat je niet in de snelheid per ongeluk meer lengte van je baard af haalt dan je wilde.

Dus weet welke lengte je wilt trimmen, trim de lengtes in fasen en pas op met uitschieters.

5. Snorharen knippen

Tijd voor je snor. Snorren komen in verschillende maten. Je kunt een enorme krulsnor hebben of een snor die niet over je lip heen komt. Het advies dat voor elke snor geldt:

 • Kam je snor. Voordat je aan je snor durft te zitten, moet je je snor de juiste kant op kammen zodat je weet waar je mee werkt. Vervolgens kun je de puntjes van de snor bijwerken met idealiter een baardschaar.
 • Niet trimmen! Een snor is een uniek onderdeel van je baard dat op veel plekken verschillende lengtes heeft. Probeer je snor alsjeblieft niet te trimmen, tenzij je een stoppelbaard wilt. Want elke centimeter van de snor heeft een eigen strategie die je niet met een trimmer aan kunt. Een trimmer is voor bulk bijwerken en een baardschaar is voor de details, zoals je snor.
 • Knip voorzichtig. Het voordeel van een baardschaar in tegenstelling tot een baardtrimmer is dat je niet flink kan uitschieten en een halve baard eraf kan knippen. Knippen is veel gedetailleerder werk en gaat niet zo snel verkeerd. Knip wel voorzichtig! Houd goed in de gaten wat je knipt. En probeer niet teveel in één keer te knippen.

6. Trimmen hals

De wijze waarop je je neklijn trimt, heeft enorme invloed op de wijze hoe je baard eruit ziet. Wanneer je je neklijn te hoog in zet, lijkt het alsof je alleen haar op je kaken hebt. Vreselijk. En wanneer je je neklijn te laag in zet, krijg je een soort nekbaard.

Definieer je neklijn door je wijs- en middelvinger horizontaal bovenop je ademsappel te leggen. Trek vervolgens een denkbeeldige U-vorm naar je oren toe vanaf je ademsappel.

Alle baardharen boven de U-vorm wil je behouden. Alle baardharen die lager liggen dan je vingers en de denkbeeldige lijn, kun je weg scheren.

Als je moeite hebt om je neklijn met de hand te trimmen, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een Beard Buddy baardkam. Deze helpt je door heel gemakkelijk de lijn aan te geven waar je moet trimmen!

7. Laatste check op wilde haren

Je hebt je baard getrimd, je snorharen bijgeknipt en je neklijn geschoren. Bijna klaar!

Pak je baardkam erbij en kam je baard de kant op hoe je je baard altijd hebt zitten. Wat je zult zien, is dat er hier en daar wat baardharen zullen springen. Deze zijn niet goed getrimd met je trimmer. Niet erg! Pak je baardschaar erbij en knip deze springende baardharen af. Niet helemaal natuurlijk, maar wel zodat ze ongeveer even lang zijn als je getrimde baardharen.

8. Baardolie of baardbalsem om baardharen te verzorgen

Nu je helemaal klaar bent met het bijwerken van je baard, kun je dit moment mooi gebruiken om het gebruik van verzorgingsproducten in je routine te krijgen. Je hebt namelijk net gedoucht vóór het trimmen, waardoor je poriën en baardharen helemaal klaar zijn om de producten in zich op te nemen. Gun je baard het herstel van deze producten!

Pak je baardolie of baardbalsem erbij. Smeer deze uit over je hand en breng de baardproducten aan in je baard.

Op de pagina’s voor baardolie en voor baardbalsem zijn al voldoende tips gegeven waarom je deze verzorgingsproducten in je nachtkastje moet hebben. Lees de artikelen eens door als je nog niet weet waarom je deze producten moet gebruiken!

Baard trimmen samenvatting

Je moet dus verschillende stappen zetten om je baard zelf goed te kunnen trimmen en verzorgen. Lees hieronder samengevat het stappenplan om je baard te kunnen trimmen!

 1. Haal de juiste tools in huis om je baard te trimmen.
  Heb je de juiste baardtrimmer, kam of borstel?
 2. Bepaal welke lengte je gaat trimmen.
   Denk hier een paar dagen over na.
 3. Trim op het juiste moment en voorkom uitschieters.
    Droog je baard, check je baardtrimmer en trim in etappes.
 4. Knip je snorharen.
    Niet trimmen, maar knippen!
 5. Scheer je neklijn.
    analyseer hoe je je neklijn moet trimmen. Haal desnoods de nodige tools in huis.
 6. Laatste check: Wilde haren?
    Kam je baard zoals hij moet zijn. Knip eventuele wilde haren af met een schaar.
 7. Verzorg je baard.
    Pak je baardolie of baardbalsem erbij om je baard te voorzien van de juiste voeding.

Veelgestelde vragen over baard trimmen

Lees welke veelgestelde vragen er spelen bij andere baard-fans en ontdek ons advies.

1. Kies de juiste baard trim-tools

Als je je baard wilt goed wilt trimmen en verzorgen, heb je het volgende nodig: Baardtrimmer, baardkam, baardschaar, baardborstel, baardolie en baardbalsem.

 

2. Bepaal welke lengte je wilt trimmen

Gebruik de volgende vuistregel: 0,1-3 mm trimmen voor een stoppelbaard, 3-10 mm voor een korte baard en 10-40+ mm voor een lange baard.

 

3. Trim bij een natte huid en een droge baard

Je baardharen zijn langer wanneer ze vochtig zijn. De haren rekken zichzelf als het ware uit wanneer er vocht bij komt. Dus voorkom dat je je baard te kort trimt.

 

4. Trim je baard zorgvuldig

Wanneer er haar getrimd is, kun je het niet meer terug plakken. Dus trim voorzichtig, in etappes en controleer tussentijds wat je doet.

 

5. Knip je snorharen

Je snor is één van de meest opvallende onderdelen van je baard. Voorkom dat je een hap uit je snor trimt, dus gebruik netjes een snorschaar.

 

6. Trim je hals

Definieer je neklijn door je wijs- en middelvinger horizontaal bovenop je ademsappel te leggen. Trek vervolgens een denkbeeldige U-vorm naar je oren toe vanaf je ademsappel. Alle baardharen boven de U-vorm wil je behouden. Alle baardharen die lager liggen dan je vingers en de denkbeeldige lijn, kun je weg scheren.

 

7. Check je baard op wilde haren

Controleer of je nog lange baardharen ziet zweven die je even met een baardschaartje moet wegknippen.

 

8. Gebruik baardverzorgingsproducten na het trimmen

Aangezien je baardharen een flinke klap krijgen door afgezaagd te worden, is het prettig voor de haren om weer te herstellen. Gebruik daarom baardolie of baardbalsem na het trimmen.

Ben je nog niet uitgelezen over je baard trimmen? Klik dan hieronder om naar de Philips baard tips-pagina te gaan.

Ben je nog op zoek naar tips voor het groeien van een stoppelbaard, korte baard of lange baard? Of wil je alle baard verzorgingproducten in één koop in huis hebben? Lees dan eens verder!