Ingegroeide baardharen tips
Ingegroeide baardharen zijn dingen waar heel veel mannen tegenaan lopen. Het is vervelend dat je die krijgt rondom het scheren. Het lijken in eerste instantie maar kleine rode bultjes met scheren, maar het kunnen nare en pijnlijke ontstekingen worden.
Ingegroeide baardharen zijn pijnlijk en zien er gewoon niet zo mooi uit. Ze ontstaan wanneer je door een scheerapparaat of baardtrimmer afgeschoren baardharen vast zitten in het haarzakje, of wanneer de baardhaar de huid uit wilt groeien en vervolgens vast komt te zitten in bovenste laag van de huid. Dit zorgt voor rode bultjes, zwellingen en potentieel littekens.Ingegroeide haartjes zijn makkelijk te verwijderen, en nog makkelijker te voorkomen, maar daarover later meer.
Op deze blog kom je er achter hoe je van ingegroeide baardharen af komt. Maar eerst duiken we dieper de materie in, zodat je weet wat die ingegroeide baardharen zijn.
Twee typen ingegroeide baardharen
Ingegroeide baardharen komen vaak voor in twee verschillende soorten en maten. Om ze duidelijk in elkaars context te plaatsen, zullen we de Engelse termen gebruiken. De Nederlandse vertaling is namelijk in beide gevallen ‘ingegroeide haren’.
De ‘Razor Bump’ groeit door de huid heen, maar krult daarna weer terug om je huid in te groeien. De ‘Ingrown Hair’ blijft vast zitten in de toplaag van de huid, waardoor deze er niet lekker uit groeit.
De Razor Bump
Dit zijn dus baardharen die door je huid heen zijn gegroeid als normale baardhaar, maar daarna weer met de punt je huid in gaan groeien. Je ziet de razor bump type vaak terug bij mannen die een krullende baard hebben. Deze type baardharen hebben namelijk vaker de neiging om terug te groeien. En dus is voor mannen met een krullende baard een razor bump ingegroeide baardhaar iets wat ze zullen herkennen.
De Ingrown Hair
Dit zijn baardharen die nooit ver genoeg door de huid zijn gestoken. De kans is groter op deze type ingegroeide baardhaar, wanneer ze tegen de groeirichting in scheren. Hoewel tegen de scheerrichting in scheren soms helpt om je huid gladder te krijgen, zijn er ook andere manieren om glad te kunnen scheren door bijvoorbeeld nat te scheren. Door in ieder geval niet tegen de richting in te scheren, voorkom je al de meest voorkomende irritatie met het scheren.
Ingegroeide baardharen voorkomen is beter dan genezen
Er zijn dus verschillende manieren om van ingegroeide baardharen af te komen. Ontdek hieronder hoe je ingegroeide baardharen kunt voorkomen.
Behandel met actieve ingrediënten
Veel producten pretenderen de oplossing te zijn tegen ingegroeide baardharen. Maar eigenlijk is ‘Glycolic Acid’ één van de enige ingrediënten dat een product moet hebben om irritatie bij ingegroeide baardharen te optimaliseren. Het heeft alle eigenschappen om je huid goed te kunnen verzorgen: het hydrateert je huid na het scheren, exfolieert, reinigt je poriën en voorkomt infecties. Het beste advies is om na het scheren een product te gebruiken dat dit ingrediënt bevat, zodat het de hele dag je huid optimaliseert.
Probeer ook een scheerproduct aan te schaffen die gemaakt is voor een gevoelige huid. Deze scheerproducten hebben vaak hydraterende en voedende ingrediënten, waardoor je een droge of gevoelige huid voorkomt. Nivea heeft een goede scheercrème die aan deze eisen voldoet.
Gebruik daarnaast bij ingegroeide baardharen geen scheerproducten die alcohol bevatten, want alcohol zorgt ervoor dat je poriën gesloten worden. En dit werkt juist averechts voor ingegroeide baardharen.
Verbeter de toplaag van je huid
Exfoliëren, wat in kort is het verwijderen van dode cellen op je bovenste huidlaag, is enorm belangrijk en effectief bij het voorkomen en behandelen van ingegroeide baardharen. Een face scrub helpt daarin, idealiter met ‘Glycocil Acid’ als ingrediënt.
Gebruik daarnaast een zachte scheerkwast bij het aanbrengen van je scheerproducten voor het scheren. Door de structuur van de scheerkwast worden je baardharen opgetild, waardoor je deze goed kunt scheren.
Optimaliseer je scheertechniek
Er is ook zoiets als té glad scheren. Wanneer je baardharen te kort worden afgeschoren, kunnen de baardharen vast komen te zitten onder de huid. Hierdoor krijg je dus ingegroeide baardharen. Dus bedenk voor jezelf: liever een enorm glad geschoren koppie met ingegroeide baardharen, of andersom?
Om te voorkomen dat je veel te glad aan het scheren bent, moet je bijvoorbeeld stoppen met het trekken aan je huid met het scheren. Plus, duw niet te hard op je scheermesje tijdens het scheren en scheer alleen met de groeirichting mee.
Lees deze pagina over nat scheren om het correct te doen.
Behandel de ingegroeide baardharen
Pas op met het verwijderen van ingegroeide baardharen wanneer je werkt met een pincet. Dit kan je huid namelijk meer beschadigen dan dat het je ten goede komt.
Ingegroeide baardharen verwijderen
Ingegroeide baardharen weg halen is niet moeilijk, maar je moet wel goed opletten wat je doet. Als je huid namelijk al ontstoken en geïrriteerd is, kan het eruit trekken van je baardhaar nog meer irritatie opwekken. Kies dus voor de juiste voor- en nazorg van je huid. Ontdek onderstaand stappenplan.
1. Reinig je huid
Wanneer je ingegroeide baardharen hebt en er al een tijdje tegenaan loopt, dan is het een goed idee om producten te gebruiken die alcohol bevatten. Producten met alcohol zijn namelijk agressiever, en dat heb je nodig wanneer je al een tijdje er last van hebt.
De reinigingsproducten met alcohol onttrekken je huid van vocht, waardoor ook het vuil rondom de ingegroeide baardhaar verwijderd kan worden.
Gebruik alleen het product op de plek waar je de ingegroeide baardhaar hebt. De poriën van je huid sluiten namelijk wanneer er alcohol opkomt, waardoor je huid opdroogt. En zoals we nu al weten: een soepele huid is beter bestand tegen invloeden van buitenaf en wordt dus niet zo snel droog. Daarnaast kunnen kort afgeschoren haartjes moeilijker naar buiten groeien als de poriën van je huid gesloten zijn. Reinig daarom je huid.
2. Maak je huid warm
Zorg ervoor dat je huid nat gemaakt wordt met warm water, en goed vochtig is. Ga in bad, neem een warme douche of leg een warme doek op je gezicht voor minstens 5 minuten. De warmte zorgt ervoor dat je huid zacht wordt, de haarzakjes zich kunnen ontspannen waardoor je ingegroeide baardhaar makkelijker eruit getrokken kan worden.
3. Scrub je huid, als deze niet ontstoken is
Kies een goed scrub product. Maak kleine cirkelende bewegingen met de scrub rond de ingegroeide baardharen. Dit verwijdert de dode huidcellen. Spoel je huid daarna weer af met warm water.
4. De ingegroeide baardharen verwijderen
Ingegroeide baardharen kun je gemakkelijk verwijderen op de volgende manier:
Knijp zachtjes in de huid rondom de ingegroeide baardhaar. Veeg daarna met een wattenstaafje tegen de groeirichting van de haar in. Vaak komt de baardhaar dan los.
5a. Probeer het met een pincet
Ontsmet de pincet met alcohol, zodat je je huid niet nog erger laat ontsteken. Gebruik een pincet met een puntige top, zodat je de haar gemakkelijk kunt vastpakken. Pak de ingegroeide baardhaar vast en trek ‘m er rustig uit. Het beste is om het haarzakje te laten zitten, maar vaak heb je daar geen invloed op.
5b. Scheer de haar
Wanneer je ingegroeide baardhaar niet los komt met een pincet, maar de baardhaar wel langer is dan de gemiddelde baardhaar op je gezicht, dan kun je ‘m af scheren. Pas wel erg op voor je gevoelige huid, want deze is natuurlijk al ontstoken.
6. Desinfecteer de huid eromheen
Zoals al aangegeven: Gebruik uitsluitend producten met alcohol wanneer je huid enorm ontstoken is. In een ander geval: kies producten waar geen alcohol in zit, want zo droog je je huid niet agressief uit.
7. Voorkom ingegroeide baardharen
Flauwe laatste stap, maar dit is wel de belangrijkste. Bovenstaand helpt om ingegroeide baardharen te verwijderen, maar lees ook op deze pagina vooral de tips om ingegroeide haren te voorkomen.
Check ook eens deze YouTube-video voor tips rondom ingegroeide haren en razor bumps.
Hopelijk ben je een beetje wijzer geworden. Ben je op zoek naar tips om je baard te trimmen of scheren? Zoek je misschien een nieuwe baardtrimmer of scheerapparaat? Lees eens verder op de website!