Ingegroeide baardharen tips

Ingegroeide baardharen zijn een vervelende bijkomstigheid van het scheren en de meeste
mannen hebben er wel eens last van. Ze beginnen als kleine rode bultjes, en kunnen uitgroeien tot pijnlijke ontstoken plekken.

Ingegroeide baardhaartjes zijn vaak pijnlijk en niet erg fraai om te zien. Ze ontstaan wanneer de geschoren haar gevangen komt te zitten in het haarzakje, of wanneer de haar de huid uit groeit en vervolgens terug de huid in groeit. Ingegroeide haartjes kunnen littekens, roodheid en zwellingen veroorzaken.

Ingegroeide haartjes zijn makkelijk te verwijderen, en nog makkelijker te voorkomen, maar daarover later meer.

Op deze blog kom je er achter hoe je van ingegroeide baardharen af komt. We zullen je eerst uitleggen wat ingegroeide baardhaartjes zijn en hoe ze ontstaan.

twee soorten ingegroeide haartjes

Ingegroeide baardharen komen voor in twee varianten. Om ze uit elkaar te houden, zullen we de Engelse termen gebruiken, omdat de Nederlandse vertaling voor beide soorten ingegroeide haren hetzelfde is.

De ‘Razor Bump’ groeit eerst naar buiten en krult dan terug de huid in. De ‘Ingrown Hair’ blijft onder de huid steken. Hoe dit komt lees je hier onder.

ingegroeide baardharen

De Razor Bump

Dit zijn de baardhaartjes die de huid uitgroeien, maar vervolgens weer terug de huid in groeien. Deze variant komt het meest voor bij mannen met een (kleine) krul in de baardharen. Dat komt omdat krullende baardhaartjes geneigd zijn terug naar de huid toe te groeien, waardoor ze ingroeien. Voor deze groep is het voorkomen van ingegroeide baardharen een terugkerende uitdaging.

De Ingrown Hair

Dit zijn de baardharen die de huid nooit uit geweest zijn. Je verhoogt het risico op deze variant, door tegen de haren in te scheren. Mannen doen dit vaak om gladder te kunnen scheren. Maar je kunt ook makkelijk glad scheren zonder tegen de haren in te scheren. Daarmee voorkom je overigens meerdere vormen van irritatie dan enkel ingegroeide baardharen.

Als je eenmaal ingegroeide baardhaartjes hebt, zijn er verschillende oplossingen. Lees hier wat je kunt doen om ingegroeide baardharen te voorkomen.

Ingegroeide baardharen voorkomen is beter dan genezen

De beste aanpak om lastige en terugkerende ingegroeide haartjes aan te pakken, vind je hieronder. Probeer de stappen uit deze behandeling voor een aantal weken te volgen voor het beste resultaat. Voor meer informatie over ingegroeide baardhaartjes en wat je er tegen kunt doen klik je op deze linkjes.

Behandel met actieve ingrediënten

Er zijn verschillende producten die zeggen te helpen tegen ingegroeide haartjes, maar de realiteit is dat Glycolic Acid het enige actieve bestanddeel is dat de status van je ingegroeide baardhaartjes zichtbaar verbeterd. Het is een ingrediënt uit de dermatologie, dat exfolieert, hydrateert, poriën reinigt, en infecties helpt voorkomen. Gebruik na het scheren een lotion die Glycolic Acid bevat, zodat het ingrediënt de hele dag op je huid zit en zijn werk kan doen.

Gebruik alleen een goede scheercrème die speciaal gemaakt is voor de gevoelige huid, rijk aan voedende en hydraterende ingrediënten. (scheerschuim kan je huid behoorlijk uitdrogen en kun je om die reden beter vermijden) Nivea heeft een goede scheercrème die aan deze eisen voldoet.

Gebruik geen producten die alcohol bevatten, want die zullen de ingegroeide haartjes alleen maar erger maken omdat ze je huid uitdrogen waardoor je poriën sluiten.

Verbeter de toplaag van je huid

Exfoliëren (het verwijderen van de bovenste laag dode huidcellen) is heel belangrijk bij het behandelen van ingegroeide baardharen. Dagelijks gebruik van een milde face scrub met glycolic acid is heel effectief.
Gebruik een zachte scheerkwast bij het scheren als je met een scheercrème scheert. Dit helpt om ingegroeide haartjes op te tillen en om dode huidcellen te verwijderen.

Verfijn je scheertechniek

Té glad scheren is een risico als je gevoelig bent voor ingegroeide baardhaartjes. Haartjes die te kort afgesneden worden kunnen makkelijker gevangen komen te zitten onder de huid, om vervolgens zijwaarts te groeien. Wees gerust, de aanblik van een net minder glad geschoren baard zal niemand opvallen. De aanblik van een puntgave huid zonder ingegroeide baardhaartjes, is echter een genot voor het oog.

Om te voorkomen dat je te glad scheert, moet je de huid niet strak trekken tijdens het scheren, niet te hard op je mesje duwen, en alleen met de haartjes mee scheren.
Laat je ook niet af en toe verleiden om toch tegen de haargroeirichting in te scheren, want een keer kan genoeg zijn voor een verse voorraad ingegroeide baardharen. Lees voor goed nat scheren deze pagina.

Behandel de ingegroeide haartjes die je al hebt

Wees voorzichtig met het verwijderen van ingegroeide haartjes met een pincet.
Hier staat precies uitgelegd wanneer je producten tegen ingegroeide baardhaartjes met alcohol of zonder alcohol moet gebruiken.

Ingegroeide baardharen verwijderen

Ingegroeide baardharen verwijderen is niet zozeer moeilijk, maar je moet wel even zorgvuldig te werk gaan. Als de huid al geïrriteerd of al ontstoken is, kan het fysiek verwijderen van ingegroeide baardharen de huid extra irriteren. Wees dus voorzichtig en geef je huid voor- en nazorg. Volg dit stappenplan voor het beste resultaat.

1. Reinig je huid

Als je enkele ingegroeide baardharen hebt, die wellicht al ontstoken zijn, kun je het best een alcohol houdend product gebruiken omdat die producten agressief werken. De producten met alcohol zuigen het vocht uit je huid, waardoor de vuiligheid rondom de ingegroeide haar verdwijnt en het vocht van de ontsteking verwijderd wordt. Als je een product met alcohol gebruikt om enkele ingegroeide haren aan te stippen is dat prima, maar ga er spaarzaam mee om. Alcohol droogt je huid namelijk uit, waardoor de kans op nieuwe ingegroeide haartjes groter wordt.

Dat komt omdat producten met alcohol de poriën van je huid sluiten, en omdat je huid uitdroogt en zijn veerkracht verliest. Een soepele veerkrachtige huid is beter bestand tegen haren die vanaf buiten naar binnen willen groeien dan een droge, schilferige huid. Daarnaast kunnen kort afgeschoren haartjes moeilijker naar buiten groeien als de poriën van je huid gesloten zijn.
Reinig daarom je huid.

2. Maak je huid warm

Neem een warme douche, ga in bad of houd gedurende 5 minuten een warme washand tegen je huid aan. De warmte helpt om je huid zachter te maken, het haarzakje te ontspannen en zorgt ervoor dat je ingegroeide baardharen meer naar de oppervlakte komen. Als je huid warm is, kun je de haren makkelijker verwijderen.

3. Scrub je huid, als deze niet ontstoken is

Kies een goed scrub product. Maak met een goede scrub kleine cirkel bewegingen rond je ingegroeide baardharen om dode huidcellen te verwijderen. Spoel je huid schoon met warm water.

4. De ingegroeide baardharen verwijderen

Ingegroeide baardharen kun je stuk voor stuk verwijderen op de volgende manier:
Knijp zachtjes om de huid rondom je ingegroeide haar, en veeg met een wattenstaafje tegen de richting van de haar in. Als hij los komt, kun je de volgende overslaan.

5. Probeer het met een pincet

Gebruik een pincet met een puntige top, zodat je de haren makkelijker kunt beetpakken. Ontsmet de pincet met zuivere alcohol (verkrijgbaar bij de drogist). Pak de ingegroeide haar rustig vast met je pincet, en haal hem los. Je kunt hem beter niet helemaal verwijderen, omdat je haarzakje dan kan gaan ontsteken.

6. Scheer de haar

Als je ingegroeide baardhaar langer is dan de baardharen eromheen, kun je hem scheren met een schoon scheermes en een klein beetje neutrale scheercrème. Wees op dit moment extra voorzichtig met je huid, omdat een ontsteking op de loer licht.

7. Desinfecteer de huid eromheen

Wij raden je af om alcohol te gebruiken om de huid te desinfecteren, omdat het je huid erg uitdroogt en er vaal uit laat zien. Het is beter om een oplossing te kiezen die je huid niet uitdroogt of irriteert.

8. Leer hoe je ze voorkomt

Het zit hem in de details. Op deze pagina vindt je dus ook alle informatie om ingegroeide baardharen te voorkomen.

Check ook eens deze YouTube-video voor tips rondom ingegroeide haren en razor bumps.

Hopelijk ben je een beetje wijzer geworden. Ben je op zoek naar tips om je baard te trimmen of scheren? Zoek je misschien een nieuwe baardtrimmer of scheerapparaat? Lees eens verder op de website!