Koopgids Scheerapparaten

Koopgids Scheerapparaat

Wil je simpelweg onze advies-lijst met scheerapparaten zien per type behoefte? Klik dan hieronder om naar de beste scheerapparaat-pagina te gaan.

1. Scheerapparaat vs ….

Je weet zometeen het verschil tussen roterend en vibrerend, nat scheren en droog scheren, goedkope scheerapparaten en dure scheerapparaten. Maar ook vreglijken we scheerapparaat met een trimmer, tondeuse en met reguliere scheermesjes.

Om jou een volledig beeld te geven of je wellicht toch een ander scheerapparaat nodig hebt, wordt hierbij nog wat inzicht gegeven in de typen apparaten die je hebt om te scheren en trimmen.

Scheerapparaat versus trimmer

Scheerapparaat vs trimmer

Het is best logisch als je twijfelt of je een scheerapparaat wilt kopen of een trimmer. Tegenwoordig liggen beide apparaten namelijk erg dicht bij elkaar. Met name qua uiterlijk en marketing. Het belangrijkste verschil tussen een scheerapparaat en een trimmer:
Een trimmer wordt gebruikt om je baardharen in te korten en een scheerapparaat is er om je baardharen af te scheren.

Een trimmer trimt dus je baardharen, wat dus iets anders is dan afscheren. De meeste trimmers kunnen tegenwoordig super dicht op je huid trimmen. Maar écht glad scheren kan je gewoon niet met een trimmer. Een trimmer is daarentegen wel enorm belangrijk wanneer je een baard wilt trimmen.

Zoals hierboven aangegeven zijn trimmers gemaakt om je baard bij te werken. Je kunt dus enorm dicht op de huid trimmen, of je kiest een trimmer die een langere lengte kan trimmen. Vaak heb je een verstelbare trimkop, of enkele opzetkammen die ervoor zorgen dat je langere lengtes kunt behouden op je baard. Let wel op dat een baard trimmen niet zo makkelijk is als het lijkt. Je hebt aardig wat behendigheid en oefening nodig om tot het meest gewenste resultaat te komen.

Scheerapparaten zijn niet ontworpen om je baard te laten staan, maar om juist je baard eraf te halen. Vaak zul je dus een scheerapparaat kiezen om volledig glad te gaan. Er zijn echter wel een paar scheerapparaten met trimmer-functie. Deze hebben wat trimkoppen bijgeleverd, waardoor je alsnog een beetje een baard kunt laten staan. Maar vaak lever je dan bijvoorbeeld glad scheren in wanneer je zo’n apparaat kiest.

Dus de keuze moet jij uiteindelijk maken op basis van wat je voorkeur is: Stijlen van je baard of volledig glad scheren. Wanneer je je baard wilt stylen en niet glad wilt scheren, dan is het zaak om een baardtrimmer te kopen. En wanneer je gaat voor glad scheren, dan kun je toch echt beter één van bovenstaande scheerapparaten kiezen.

Scheerapparaat versus scheermesjes

Scheerapparaat vs Mesjes

Sinds o.a. Philips begon met het maken van scheerapparaten, is er al een discussie gaande wat beter is: elektrisch scheren of scheren met een scheermes.

Je kent de James Bond films wel. Daar wordt zijn gezicht af en toe geschoren met vlijmscherpe en gevaarlijke mesjes. Voor deze single-edged mesjes heb je veel ervaring en oefening nodig voordat je het mesje op je slagader zet om jezelf te scheren. Er zijn echter meerdere typen scheermesjes. Je kunt namelijk ook een double-edged scheermes, of wel veiligheidsmes, kiezen. Of flexibele mesjes zoals van Gilette.

Afijn welk mes je ook kiest, in de basis moet je dezelfde handelingen uitvoeren om tot het eindresultaat te komen. Wanneer je wilt scheren met een scheermes, moet je je gezicht warm wassen en idealiter een pre-shave lotion op doen zodat je poriën open gaan staan. Breng vervolgens wat scheergel of scheerschuim aan zodat je mesje makkelijk over je gezicht heen kan glijden.

Vervolgens moet je niet zomaar starten met scheren. Leg de mesjes plat op je gezicht en trek deze in een vloeiende beweging langzaam naar beneden. Kies de hoek van scheren dat past bij het mesje.

In het kort is dit hoe je moet scheren met een scheermesje. Voor meer tips, check onze adviespagina voor nat scheren. Maar zo zie je dus dat scheren met een scheermesje heel anders is. Je bent meer bezig met de voorbereiding op het scheren, het type mesje, de positionering van je mesje en het voorkomen van jezelf flink snijden. Bij elektrisch scheren hoef je het scheerapparaat maar over je gezicht te bewegen, waarbij de beweging afhankelijk is van het type scheerapparaat (vibrerend of roterend).

De keuze is dus aan jou: Wil je snel klaar zijn met scheren? Dan is een elektrisch scheerapparaat waarschijnlijk wat geschikter voor jou. Maar als je wilt leren scheren en graag de tijd wilt nemen om het goed te doen.. Pak dan een goed scheermes en probeer het zelf.

Scheerapparaat versus tondeuse

Scheerapparaat vs Tondeuse

Tondeuses, ook wel clippers genoemd, zijn met name apparaten die gebruikt worden om je hoofdhaard te scheren. Er zijn tondeuses die je baard kunnen trimmen. Maar hetzelfde als bij een trimmer, kun je dus niet glad scheren met een tondeuse.

Tondeuses zijn erg traditionele tools voor barbiers en kapperszaken. Een tondeuse is echt een powertool. Een krachtig apparaat dat heel dik haar kan afscheren, omdat er zulke sterke motors in de apparaten zitten. Dus in die zin is een tondeuse zeker geschikt voor je baard om af te scheren. Je baard scheren met een tondeuse vergt echter wel veel kennis en kunde. Het is dus niet voor iedereen weggelegd om een tondeuse te gebruiken voor je hoofd- én baardhaar.

Tondeuses worden vaak wel met opzetkammen geleverd, zodat je de lengte trimmen kunt aanpassen. Maar dus net zoals een trimmer kun je nooit echt glad scheren met een tondeuse.

De keuze is hier ook weer aan of je glad wilt scheren of dat je voor styling gaat. Een tondeuse is multifunctioneel, omdat je ook je hoofdhaard ermee kunt scheren. Zeker een interessante keuze, maar kies wel het beste tondeuse.
Als je dus niet van plan bent om je hoofdhaar te trimmen met hetzelfde apparaat, dan is een regulier scheerapparaat slimmer om te kopen zodat je normaal je gezicht kunt (glad) scheren.

2. Roterende of vibrerende scheerapparaat?

Beide typen scheerapparaten zijn elektrisch. Maar beide typen apparaten zijn uniek. En iedere man zal zo zijn voorkeur hebben voor de typen scheren. Het is in ieder geval erg belangrijk voor jou om te begrijpen wat het verschil is tussen beide.. En welke dus jouw voorkeur zal moeten zijn.

Roterend Scheerapparaat vs Vibrerend Scheerapparaat

Vibrerend scheerapparaat
Je hebt het waarschijnlijk al gezien. Een vibrerend scheerapparaat is langwerpig, niet rond! Dat is een erg belangrijk verschil tussen beide typen scheerapparaten.

Maar wat is nou een vibrerend scheerapparaat en hoe werkt deze? Het begint bij de trimkop. Als je goed kijkt, zijn er langwerpige, gebogen ‘gaasjes’ over de messen geplaatst. Een soort folie dat over de mesjes heen hangt. En in dit gaasje of folie zitten gaatjes. De mesjes onder deze langwerpige gaasjes, vibreren, dus gaan langs elkaar op. Dat is dus anders dan mesjes die ronddraaien.

De beweging die je met het apparaat moet maken op je gezicht om je baard te scheren: Op en neer. Wanneer je dus over je baardharen heen gaat, vallen je baardharen in de gaatjes van de trimkop en worden deze afgesneden door de onderliggende mesjes. En omdat de trimkoppen langwerpig zijn, matcht deze goed met de contour van je gezicht.

De meeste voorkomende vibrerende scheerapparaten zijn met enkele, dubbele of drievoudige laagjes over de messen heen. Heb je wat meer scheerkracht nodig omdat je een zware baardgroei hebt, of een snel groeiende baard? Kies dan een vibrerend apparaat met meerdere laagjes aan ‘folie’ in het apparaat. Deze hebben vaak betere snijbladen, waardoor het scheervermogen beter is.

Roterend scheerapparaat
Een roterend scheerapparaat kun je herkennen door de ronde scheerkoppen op het apparaat. Dit is het meest voorkomende en bekende type.

Maar wat is dan een roterend scheerapparaat en hoe werkt deze? Als je naar het apparaat kijkt, zie je dus drie of soms vier ronde scheerkoppen. Deze scheerkoppen hebben als bovenste laag allemaal een aluminium ‘kop’. Je hebt ze wel eens gezien: zo’n rond aluminium plaatje waar langwerpige sleuven in zitten. Onder de kop, zitten de mesjes. Deze vibreren niet, maar draaien juist keihard rond.

De beweging die je bij een roterend scheerapparaat moet maken op je gezicht wanneer je je baard gaat scheren: Ronddraaien. Dat heeft een reden. Wanneer je rond draait, vallen de baardharen op een natuurlijke manier in de sleuven van de trimkoppen. Zo worden ze dus afgeschoren.

Je kunt je dus best voorstellen dat over je gezicht heen gaan met aluminium scheerkoppen pijnlijk kan zijn voor je huid. Er bestaan dus wel sommige scheerapparaten voor de gevoelige huid die een speciale coating hebben rondom deze scheerkoppen. Zo kun je je huid goed beschermen tegen ijzer en repetitieve bewegingen die je huid kan laten irriteren.

Vibrerend scheren Roterend scheren
  Geweldig voor dunner en rechter haar   Erg glad scheren
  Geweldig voor grover en krullerig haar   Veel apparaten voor gevoelige huid
  Vaak geen huid irritatie   Geschikt voor haren die elke richting op groeien
  Eenvoudig te gebruiken   Nat en droog scheren
  Nat en droog scheren

Voordelen vibrerend of roterend

3. Gevoelige huid?

De tweede check die je moet doen: Heb ik een gevoelige huid? Dit kun je gemakkelijk bepalen door jezelf de volgende vraag te stellen:

 • Heb je snel een droge huid?
 • Is je huid snel geïrriteerd en krijg je rode vlekken?
 • Verbrand je snel in de zon?
 • Als je jezelf scheert, voelt je huid dan pijnlijk aan na de scheerbeurt?
 • Als je jezelf geschoren hebt, komen er dan rode bultjes op de plek van het scheren?

Als het antwoord ‘ja’ is op enkele bovenstaande vragen, dan heb je een gevoelige huid.

Niets is zo erg als jezelf geschoren te hebben en enorm veel last  van de geschoren plek krijgen. Je huid wordt rood, zwelt op, bultjes komen tevoorschijn, de plek van het scheren doet erg pijn..Dit willen we voorkomen!

Kies daarom een scheerapparaat die geschikt is voor een gevoelige huid. Deze scheerapparaten hebben bijvoorbeeld vaak een rubberen rand rondom de scheerkoppen, zodat je jezelf niet bezeert met het harde plastic van het scheerapparaat zelf.
Maar ook kun je vaak nat scheren met deze scheerapparaten, zodat je niet je uitgedroogde huid pijn doet.

4. Nat of droog scheren?

Nat en droog scheren… twee werelden van verschil als het gaat om scheerervaringen.

Hierboven is het al kort geïntroduceerd: Heb je een gevoelige huid? Dan zal jouw voorkeur uitgaan naar nat scheren. Je kunt scheerschuim of scheergel gebruiken om op je huid te masseren voordat je gaat scheren. Of je doet het gewoon met warm water!

Het voordeel van nat scheren is in ieder geval dit: Je huid vangt minder harde klappen op wanneer je jezelf scheert.
Wanneer je geen last hebt van een gevoelige huid, kun je er alsnog voor kiezen om nat te scheren. Bijvoorbeeld omdat het scheerapparaat soepeler over je huid heen gaat, of omdat de scheergel een mannelijke geur heeft.

Heb je geen gevoelige huid? En wil je niet veel tijd besteden in de badkamer? Dan is droog scheren voor jou weggelegd. Je hebt maar een paar minuten nodig om door te scheren. Gewoon je scheerapparaat op je gezicht plaatsen.. En scheren maar. Scheelt een hoop tijd ten opzichte van nat scheren!

Dus: Kies een scheerapparaat voor nat scheren wanneer je een gevoelige huid hebt, of wanneer je nat scheren fijner vindt scheren. En kies een scheerapparaat voor droog scheren wanneer je niet veel tijd wilt investeren in scheren.

5. Type baardgroei?

We komen aan bij de typen baardgroei.. In de basis zijn er drie typen baardgroei. Ontdek ze hier en lees de tips welke scheerapparaten erbij passen:

 • Lichte baardgroei

Je bent een vent die relatief weinig baardgroei heeft. Niets om voor te schamen natuurlijk. Er groeien hier en daar wat baardharen op je gezicht. Niet voldoende om een baard te laten groeien helaas, dus je hebt een scheerapparaat nodig om alles glad te scheren. Omdat je een lichte baardgroei hebt, hoef je geen scheerapparaat te kiezen die heel erg z’n best moet doen om alle baardharen weg te scheren.
Scheerapparaat nodig: Geen dure met verschillende soorten scheerkracht opties.

 • Gemiddelde baardgroei

Baardharen komen overal terug op je gezicht. Je gezicht is alleen niet zo dicht bebost als je hoofdhaar. Je kunt dus een normale baard zetten, maar kiest er liever voor om glad te scheren.. Of om een stoppelbaard te zetten.

Een normaal scheerapparaat hoeft niet heel veel moeite te doen om een gezicht met gemiddelde baardgroei te voorzien van een scheerbeurt.
Scheerapparaat nodig: Geen dure met verschillende soorten scheerkracht opties. Wellicht wel de mogelijkheid om een stoppelbaard te scheren.

 • Zware baardgroei

Ah… De zware baardgroei. Vele mannen zullen erg jaloers op je zijn, want je baardgroei is net zo dicht als een kokosnoot. Maar jij weet dat zware baardgroei ook komt met moeilijkheden.
Met een zware baardgroei moet je vaak scheren. Je baardharen groeien steeds sneller terug, en er komen steeds meer baardharen bij.
Scheerapparaat voor zware baardgroei nodig: Een scheerapparaat met verschillende soorten scheerkracht opties om jouw zware baard te temmen. Plus een scheerapparaat met erg scherpe messen om door je baardharen heen te kunnen scheren.

6. Scheerapparaat met trimmer?

Mijn persoonlijke favoriet: Een scheerapparaat met trimmer. Zo’n apparaat is geweldig, want je kunt er een baard mee groeien zonder dat het er niet netjes uit ziet. En wanneer je er zin in hebt, kun je jezelf weer glad scheren.

Vraag jezelf af: Wil ik over een half jaar tot een jaar een baard laten staan?
Ook al wil je later in plaats van een lange baard misschien een korte baard groeien, of een stoppelbaard… Dan heb je een scheerapparaat met trimmer nodig. Deze scheerapparaten zijn voor de langer termijn strategie. Wanneer je even wilt switchen tussen glad scheren en een baard hebben, zonder dat je weer een dure baardtrimmer moet kopen.

7. Reinigingsstation?

Een scheerapparaat schoon houden is essentieel om jezelf van een goede scheerbeurt te voorzien. Je baardharen zijn vlijmscherp wanneer je ze afscheert. Al deze scherpe haartjes worden opgevangen in de scheerkop van je scheerapparaat. Maar wat nou als er een paar baardharen in je scheerkoppen blijven hangen? Dan worden deze baardharen met enorme kracht over je gezicht heen getrokken wanneer je opnieuw gaat scheren.. En dat zorgt voor een enorm pijnlijke scheerervaring.

Een reinigingsstation helpt je om alle baardharen, stofjes en overige troep uit je scheerapparaat te halen. Je kunt je scheerapparaat in een reinigingsstation hangen. Druk vervolgens op het knopje en je scheerapparaat wordt ondergedompeld in een reinigingsbad. Je scheerapparaat gaat vervolgens ‘aan’ waardoor alles wat in je scheerkop zat, losgeweekt wordt.

Niet elk scheerapparaat heeft een reinigingsstation. Vaak hebben de duurdere scheerapparaten er één. Wat ik je kan vertellen: Een reinigingsstation is enorm fijn als je een gevoelige huid hebt. Of wanneer je scheerbeurten telkens pijnlijk voor je waren.

8. Overige innovaties

Er is nog zoveel meer dan een reinigingsstation of verschillende standen om je scheerkracht te bepalen. Er zijn ook heel veel innovaties die gewoon heel vet zijn om te zien. Denk bijvoorbeeld aan een display op je scheerapparaat, zodat je je scheerkracht kunt zien of hoe vol je batterij nog is. Dat is natuurlijk heel vet om mee te werken. Maar ook zoiets als: trimkoppen voor je bakkenbaarden. Meedraaiende scheerkoppen, zodat je heel soepel over je gezicht heen gaat met je scheerapparaat. Reistassen, waardoor je makkelijk je apparaat mee kunt nemen op vakantie.

Er zijn echt honderden andere opties die op of bij een scheerapparaat zitten. Het advies wat ik je kan geven: Bepaal of je iets echt moét hebben of dat iets is wat je wílt hebben. Heb je voldoende aan een scheerapparaat dat alleen scheert? Of heb je echt een reinigingsstation en duurder scheerapparaat nodig vanwege je gevoelige huid?

Als je bovenstaand inzichtelijk hebt, kun je je keuze voor een nieuw apparaat beter maken.

9. Prijs – Kwaliteit

Je moet één ding begrijpen: Voor 30 euro heb je géén scheerapparaat die geweldig scheert en enorm lang mee gaat. Een scheerapparaat is een investering in jezelf, iets waar je jaren mee kunt doen als je de juiste keuze maakt. Begrijp wat je nodig hebt op korte en lange termijn, baseer daar je keuze op.

Als je 100 euro of meer voor een scheerapparaat duur vindt, probeer het dan te relativeren: Deel de kosten door het dagen dat je ‘m wilt gebruiken de aankomende jaren. Als je er minimaal twee jaar mee doet, en elke week 2 keer scheert, dan is een apparaat van 200 euro of meer ineens veel minder duur doordat je ‘m vaak gaat gebruiken.

Dat gezegd hebbende..

Er zijn heel veel scheerapparaten in de markt. Het ene apparaat is beter dan de ander. En het ene merk scheerapparaat is ook beter dan de ander. Merken die zichzelf over de jaren heen absoluut bewezen hebben:

10. Stappenplan voor het juiste scheerapparaat

We zijn bij het laatste punt beland… Het stappenplan om het juiste scheerapparaat te kiezen. Volg onderstaand stappenplan en kies jouw scheer-match uit.

 1. Stel je budget vast.
  ✓ Wat kun je en wil je betalen voor een apparaat?
 1. Bepaal of je over een tijd weer een baard wilt groeien of niet.
  Is glad scheren iets wat je over een half jaar ook wilt doen? Of wil je een baard groeien? En heb je dus wel een scheerapparaat nodig, of een baardtrimmer?
 1. Heb je een gevoelige huid?
  Zoek je een apparaat met opties om je scheerervaring te optimaliseren?
 1. Wat voor type baardgroei heb je?
  Bepaal of je een lichte, gemiddelde of zware baardgroei hebt.
 1. Heb je een wilde baardgroei en steken je haren overal uit? Of juist een rustige baardgroei zonder krullende haren.
  Roterend scheerapparaat of vibrerend scheerapparaat.
 1. Aan welke innovaties hecht jij waarde?
  Wat is een nice-to-have en welke innovatie is een must-have voor het scheren?
 1. Koop het scheerapparaat dat bij jou past

Tip: Lees na het maken van het stappenplan nogmaals de bovenstaande geadviseerde scheerapparaten door! Want er zit absoluut een scheerapparaat tussen die past bij jouw plan.

Weet je nu welk type scheerapparaat je zoekt en wil je een scheerapparaat kopen? Klik dan hieronder om naar de beste scheerapparaat-pagina te gaan.