Droge huid met scheren

Een droge huid is niets anders dan een huid die een tekort heeft aan huidvetten ofwel -lipiden, meer bepaald aan ceramiden (familie van de huidlipiden). Deze ceramiden zorgen samen met de andere lipiden voor een betere samenhang en cohesie van de opperhuid en vergemakkelijken de productie van bepaalde huideigen lipiden.

Wanneer er een tekort is aan lipiden, verdwijnt deze beschermende rol waardoor de huid water verliest. Hierdoor de term “dehydrateren”. Belangrijk om te weten is dus dat het verdwijnen van vocht een gevolg is en geen oorzaak.

Oorzaken en symptomen droge huid

Droge lichaamshuid treedt meestal op tijdens de winter. Andere oorzaken zijn teveel in bad zitten, te veel blootgesteld worden aan zon, wind. et cetera. Maar denk ook aan scheren met scheergel dat alcohol bevat, of droog scheren.

Bovenstaande redenen zorgt ervoor dat het natuurlijke beschermende huidlaagje aantasten. Dat laagje bestaat uit vette substanties (talg dat uitgescheiden wordt door de talgklieren) en water (dat aangemaakt wordt door de  zweetklieren). De rol van hydraterende crèmes en lotions is het herstellen van de beschermende barrière en de hydratatie van de opperhuid.

Hoe hydrateren na scheren?

Het aanbrengen van een hydraterende crème of lotion is een doeltreffend middel om de huid opnieuw te hydrateren. De samenstelling van de hydraterende producten is gebaseerd op die van het waterlaagje van de huid en de vetten die de huid op natuurlijke wijze beschermen. De crèmes bestaan dus uit een waterachtig en een olieachtig deel. Naast de hydratatie verhindert zorgt de olie ervoor dat het water in en op je huid niet verdampt.

Welke hydratatie producten?

Ontdek hier bij bol.com welke hydratatie artikelen het beste bij jouw huid passen.