Waarom aftershave gebruiken?

Je komt hier met de vraag: “Waarom zou ik aftershave gebruiken?”. Want wanneer je niet weet wat aftershave is en waarom je het nodig zou hebben, dan is dit een erg logische vraag.
in dit blog krijg je antwoord op al je aftershave-vragen!

En om al antwoord te geven op de volgende vraag: Wat is aftershave?
Aftershave is een middel, vaak in vloeibare vorm, dat je poriën na het scheren weer dicht zet. Zo voorkom je irritatie van de huid  na het scheren.

waarom aftershave

Wat is aftershave?

Aftershave is een cosmetisch product dat gebruikt wordt na het scheren, de Engelse term betekent letterlijk “na (het) scheren”. Na het scheren kan de huid branderig of droog aanvoelen, ook kan er sprake zijn van wondjes.

Over het algemeen zijn de poriën van de huid meer geopend dan normaal en een aftershave product zorgt ervoor dat de poriën weer wat samentrekken en het voorkomt dat de wondjes kunnen gaan infecteren. Ook zal het branderige of droge gevoel onderdrukt worden. Het is dus van groot belang na het scheren gebruik te maken van een aftershave product.

Vroeger waren vooral de aftershave lotions in de mode, deze worden nu veel minder gebruikt. Tegenwoordig worden de aftershave balsem, de aftershavegel en de aftershave parfum het meest aangeschaft. Een belangrijk aspect van aftershave is de geur en hierom wordt het product vaak gezien als een mannelijk parfum.

Welke aftershave is er?

Er bestaan veel verschillende soorten aftershave balsem. Afhankelijk van de huid en de eventuele reacties na het scheren, kan er een keuze gemaakt worden. Met geur of zonder geur? Een dure aftershave of een wat goedkopere? Een product met alleen maar natuurlijke ingrediënten? Bijna alles is mogelijk.

Gelukkig zien steeds meer mannen het nut van een goede verzorging in. Natuurlijk heeft elke man zijn eigen gewoontes, behoeftes en voorkeuren, en dat is tegenwoordig gelukkig geen enkel probleem meer. Stapsgewijs komt iedere man uit bij de aftershave balsem die voor hem het beste en prettigste werkt.

Past aftershave bij jouw huid?

Het belangrijkste waarnaar je moet kijken als je een aftershave balsem gaat kopen is je huid. Heb je een droge huid, een gevoelige of vette huid? De aanschaf hangt dus in eerste instantie af van jouw huidtype.

En in de tweede plaats moet je rekening houden met de reacties die scheren bij jou teweeg kunnen brengen. Veel mannen hebben na het scheren last van een rode huid of een branderig gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat scheren een marteling wordt. Een aftershave balsem kan hiervoor een vrij eenvoudige oplossing zijn.

Vroeger gebruikte men aftershave lotion en dat veroorzaakte gegarandeerd een branderig gevoel, daar zat namelijk alcohol in. In een balsem zitten bestanddelen die de huid verzorgen en kalmeren. Weg dus met dat branderige gevoel.

Aftershave in de zomer of winter

In de zomer is de luchtvochtigheid hoger, waardoor je huid over het algemeen minder droog wordt. Daarom heb je minder snel een droge huid en hoef je niet perse aftershave direct te gebruiken. Tenzij je natuurlijk sowieso al een erg gevoelige huid hebt – dan kun je het ook in de winter gebruiken.

Maar met het koude weer… Vanaf zo’n september tot maart… Dan daalt de temperatuur en neemt de luchtvochtigheid enorm af.

Hierdoor hebben veel mensen last van een droge huid in de winter. Een droge huid ziet er niet alleen slecht uit, het kan ook een trekkerig gevoel geven of jeuken. Daarnaast heb je met een droge huid eerder kans op ingegroeide haartjes.

Als je in het gunstigste geval je handen in gaat smeren als ze droog zijn, vergeet dan niet een goede aftershave te pakken om je gezicht mee in te smeren na het scheren! Scheren zorgt er namelijk nog eens extra voor dat je huid snel uitdroogt.

Vermijd in het koude seizoen alle producten met alcohol, omdat dat de huid extra uitdroogt. Gebruik in plaats daar van een goede aftershave die op creme of gel-basis is waar geen alcohol in zit. Zo kom je met een goed verzorgde kop de winter door!

Hoe aftershave gebruiken?

Na de redenen waarom aftershave iets is wat je in je kast moet hebben, is het nu tijd voor tips hoe je aftershave het beste kunt gebruiken en aan kunt brengen op je huid.

Als we kijken naar het moment dat je aftershave wilt gebruiken, zet het ‘m al in de naam. After shaving, dus na het scheren. Waarom hebben we hier al boven uitgelegd, maar nog één keer: Je gebruikt aftershave na het scheren, omdat je je huid hiermee verzorgt nadat je net je huid hebt geïrriteerd met een scheermes of scheerapparaat.

Het is natuurlijk niet slim om het hele flesje met aftershave te gebruiken na het scheren. Maar wat is dan wel de hoeveelheid aftershave dat gebruikt moet worden? En hoe breng ik de aftershave aan op mijn huid? Lees hieronder het stappenplan om aftershave te gebruiken.

1. Druppel zo’n 3 tot 5 grote druppels aftershave op je vingers. Als je aftershave balsem of crème hebt dat wat dikker is dan olie-achtige aftershave: scoop dan met één vinger een laag uit het potje.
2. Verdeel de aftershave in je hand door de substantie in je handpalmen te wrijven. Je hoeft niet bang te zijn dat de aftershave meteen wordt opgenomen door de poriën op je handen!
3. Wrijf je handen over je huid heen. Probeer met de scheerrichting mee te wrijven, niet tegen de scheerrichting in. Waarom? Omdat je anders wel voelt hoe gevoelig tegen de richting in wrijven is wanneer je net geschoren hebt.
4. Laat de aftershave zitten tot het helemaal opgenomen is door je huid.

Check hieronder nog eens een YouTube guide hoe je het beste de aftershave kunt aanbrengen.

Zo… Nu weet je waarom je aftershave moet aanschaffen en hoe je dit aanbrengt. Ontdek hier alle aftershave producten van bol.com.

Ben je op zoek naar tips voor nat scheren? Of wil je een nieuw scheerapparaat kopen? Lees dan verder voor onze tips.