Waarom aftershave gebruiken?

Je komt hier met de vraag: “Waarom zou ik aftershave gebruiken?”. Want wanneer je niet weet wat aftershave is en waarom je het nodig zou hebben, dan is dit een erg logische vraag.
in dit blog krijg je antwoord op al je aftershave-vragen!

En om al antwoord te geven op de volgende vraag: Wat is aftershave?
Aftershave is een middel, vaak in vloeibare vorm, dat je poriën na het scheren weer dicht zet. Zo voorkom je irritatie van de huid  na het scheren.

waarom aftershave

Wat is aftershave?

Aftershave is een cosmetisch product dat gebruikt wordt na het scheren, de Engelse term betekent letterlijk “na (het) scheren”. Want na het scheren kun je last krijgen van een gevoelige huid, en dat wil aftershave voorkomen.

Wanneer je geschoren hebt, staan je poriën van de huid meer geopend dan normaal. Aftershave zorgt ervoor dat je poriën dicht gaan staan, zodat infecties na het scheren voorkomen worden. Maar aftershave is daar niet alleen voor. Aftershave is ook om het branderige gevoel na het scheren gevoel te voorkomen. Meer redenen dan dit heb je natuurlijk niet nodig om aftershave aan te schaffen.

Waar er vroeger de aftershave producten in lotion vorm veel voor kwam, is dat tegenwoordig minder. Nu zie je veel vaker een aftershave in de vorm van balsem, gel of parfum. En dat laatste is best interessant. Want veel aftershaves worden gebruikt als herenparfum. Ben je meteen klaar!

Welke aftershave is er?

Er zijn veel verschillende soorten aftershave producten. Het verschilt wel erg welk type huid je hebt om de juiste keuze te maken in aftershave. En wat je natuurlijk nog meer wil. Wil je een aftershave met geur of zonder? En hoeveel wil je kwijt zijn voor de aftershave? En hoe belangrijk vindt je dat er natuurlijke ingrediënten in zitten? Bijna alles is mogelijk, maar heb vooral duidelijk wat je zelf.

Uiteindelijk moet elke vent maar een beetje uitproberen om te ontdekken wat hij wilt. Na testen en proberen kom je erachter welke aftershave het beste bij jou past.

Past aftershave bij jouw huid?

Eén van de belangrijkste pijlers om een aftershave te kiezen die bij jou past, is welk type huid je hebt. Heb je een gevoelige huid en is deze snel rood? Heb je snel een droge huid? Of juist wat vettig? Kies dus je aftershave op basis van jouw huidtype.

In de tweede plaats moet je kijken hoe je huid reageert op scheren. Krijg je snel last van je huid na het scheren? Dan heb je een gevoelige huid. En dat is super vervelend, want je huid voelt dan erg branderig aan waar je snel last van krijgen. Er zijn intensievere aftershaves die de gevoelige huid kunnen helpen.

Waarbij aftershave vaak gerelateerd wordt aan een branderig gevoel, is dat tegenwoordig niet meer zo. Vroeger werd er namelijk altijd alcohol in aftershave gestopt. Ondertussen zitten er bestandsdelen in die je huid verzorgen en kalmeren. 

Aftershave in de zomer of winter

In de zomer is de luchtvochtigheid hoger, waardoor je huid over het algemeen minder droog wordt. Daarom heb je minder snel een droge huid en hoef je niet perse aftershave direct te gebruiken. Tenzij je natuurlijk sowieso al een erg gevoelige huid hebt – dan kun je het ook in de winter gebruiken.

Maar met het koude weer… Vanaf zo’n september tot maart… Dan daalt de temperatuur en neemt de luchtvochtigheid enorm af.

Hierdoor hebben veel mensen last van een droge huid in de winter. Een droge huid ziet er niet alleen slecht uit, het kan ook een zorgen dat je huid trekt of erg gevoelig is. En je hebt een extra grote kans op ingegroeide baardharen bij een droge huid, omdat de baardharen er slecht uit komen.

Eigenlijk kun je voor jezelf de regel stellen: Smeer je je handen in met lotion? Smeer je gezicht dan ook meteen in met aftershave. Zo vergeet je niet de huid op je gezicht goed te hydrateren.

Vermijd in de koudere seizoenen alle aftershave producten met alcohol, omdat je huid dan extra uitdroogt. Waarom aftershave gebruiken zonder alcohol? Omdat deze je huid veel vochtiger maakt en houdt in de lage luchtvochtigheid.

Hoe aftershave gebruiken?

Je hebt nu duidelijk waarom aftershave gebruiken zo belangrijk is. Nu hier advies hoe je aftershave moet gebruiken!

Wanneer moet je aftershave nou gebruiken? Dat zit ‘m natuurlijk al in de naam. After shaving, dus na het scheren. Waarom hebben we hier al boven uitgelegd, maar nog één keer: Je gebruikt aftershave na het scheren, omdat je je huid hiermee verzorgt nadat je net je huid hebt geïrriteerd met een scheermes of scheerapparaat.

Het is natuurlijk niet slim om het hele flesje met aftershave te gebruiken na het scheren. Maar wat is dan wel de hoeveelheid aftershave dat gebruikt moet worden? En hoe breng ik de aftershave aan op mijn huid? Lees hieronder het stappenplan om aftershave te gebruiken.

1. Druppel zo’n 3 tot 5 grote druppels aftershave op je vingers. Als je een aftershave hebt in crème of balsem vorm: haal dan met één vinger klein laagje uit de pot.
2. Verdeel de aftershave in je hand door het spul in je hand te spuiten en deze tussen je handen te wrijven. Je hoeft niet bang te zijn dat de aftershave meteen wordt opgenomen door de poriën op je handen!
3. Wrijf je handen over de huid van je gezicht heen. Probeer met de scheerrichting mee te wrijven, want het doet erg zeer wanneer je tegen de richting in wrijft na het scheren.
4. Laat de aftershave op je gezicht zitten tot deze zelf in de huid trekt.

Check hieronder nog eens een YouTube guide hoe je het beste de aftershave kunt aanbrengen.

Zo… Nu weet je waarom je aftershave moet aanschaffen en hoe je dit aanbrengt. Ontdek hier alle aftershave producten van bol.com.

Ben je op zoek naar tips voor nat scheren? Of wil je een nieuw scheerapparaat kopen? Lees dan verder voor onze tips.