Het onderhouden van uw dure scheerset

Je hebt een prachtige design scheerset gekocht. Daarmee heb je gekozen voor duurzaamheid en kwaliteit. Onderhoud zorgt voor een nog langere levensduur van de scheerset. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de scheerset netjes kunt houden! Ontdek hier de tips.

Grondig onderhoud scheerset

Het schoonmaken van je scheerkwast moet je minimaal één keer per jaar grondig doen. Het allerbeste doe je dit met azijn. Dit lost namelijk de achtergebleven zeepresten in en op de kwast op. Je kunt het volgende aanhouden: 1 eetlepel azijn met 10 keer zoveel water.

Dompel de borstelharen helemaal in het middeltje en houdt deze een paar minuten vast. Af en toe een beetje roeren om de hardnekkige stukken zeep eruit te wassen. Spoel daarna de borstelharen grondig af onder de kraan. Vul daarna een glas met lauw water en zet de scheerkwast hier voor een minuutje of 5 in. Droog ‘m daarna met de hand af, en laat de kwast ook een tijdje op een handdoek liggen.

scheerset onderhouden

Dagelijks onderhoud scheerset

Je hebt een scheerset gekocht om deze goed te gebruiken, dus waarschijnlijk zit je er dagelijks of wekelijks aan. Omdat je toch met materiaal werkt dat kwetsbaar is, moet je de spullen goed verzorgen. Met name de scheerkwast heeft extra liefde nodig: Deze zijn vaak gemaakt van dassenhaar en zijn super fragile. Maak de set dus eens in de zoveel tijd goed schoon.

Maar om de scheerset tussentijds goed schoon te houden, moet je het volgende een beetje aanhouden. Spoel je de scheerkwast na elke scheerbeurt goed uit met warm water. Knijp vervolgens het water voorzichtig uit de kwastharen, begin bovenaan en trek je vingers over de haren heen. Droog de scheerkwast daarna voorzichtig af met een handdoek en hang de kwast in de scheerstandaard. Het beste is om de kwast vervolgens rustig op te laten drogen.

Gebruik je een product op oliebasis om te scheren? Gebruik dan een klein beetje scheerschuim op de kwast om de olie te verwijderen uit de kwast. Vervolgens kun je bovenstaand aan houden om de set schoon te houden.

Onderhoud scheerset met daskwast

Er zijn verschillende scheersets en scheerkwasten te koop. Een scheerkwast met een daskwast is één van de duurste kwasten die je kunt aanschaffen. Een daskwast heeft je scheerschuim namelijk een hele fijne structuur. Daarom moet je je scheerkwast goed onderhouden. Check onderstaande tips om je daskwast goed te onderhouden.

Daskwast:

  • Spoel de borstel na het scheren uit met warm water
  • Schud de borstel uit en droog deze met een handdoek
  • Droog het handvat
  • Hang de kwast in de scheerstandaard om te drogen
  • Laat de scheerstandaard in de open lucht staan, niet in een kastje
  • Reinig je scheerset en daskwast minimaal één keer per jaar grondig met azijn

Scheermes onderhouden

Je scheermesjes vervang je vaker dan je scheerkwast. Maar het is belangrijk om je scheermes goed schoon te maken en houden na je scheerbeurt. Spoel het scheermes grondig schoon met warm water, zodat alle restjes uit de bladen weggespoeld worden. Droog je scheermes daarna af met een doek.

Scheermes vervangen

Je herkent het vast wel: net iets te lang geschoren met een mesje dat je al een tijdje gebruikt. Het mesje is niet scherp genoeg meer, waardoor je sneetjes in je huid krijgt tijdens het scheren.

Vergeet daarom niet om je scheermesjes regelmatig te vervangen. Een bot mesje doet namelijk meer kwaad dan goed. Houd ongeveer aan dat je tussen de 2 en 4 weken je scheerset moet vervangen.. Maar dat verschilt natuurlijk van je scheerfrequentie. Bij een heftige baardgroei moet je natuurlijk meer scheren.

Ontdek hier de beste scheermesjes bij bol.com.

De gehele scheerset onderhouden

Je bent waarschijnlijk wel gewend om al je scheerset attributen goed schoon te maken. Maar de gehele set waar je de attributen aan hangt, verdient ook wat liefde. Droog je scheerset goed af na een scheerbeurt. Borstel hem regelmatig met een zeer zachte tandenborstel en warm water schoon. Droog hem daarna af met een doekje of een tissue, zodat er geen druppels ‘slecht’ opdrogen op de RVS.

Zo, nu weet je hoe je je scheerset goed kunt onderhouden. Ben je op zoek naar tips voor nat scheren? Of wil je overstappen naar een scheerapparaat? Lees dan verder voor onze tips.