Baard in de zomer onderhouden

We krijgen op de redactie veel vragen over wat je precies moet doen om je baard in de zomer te onderhouden. Want er zijn nogal wat topics waar je over na moet denken. Drogen je baardharen niet teveel uit? Moet ik ‘m helemaal afscheren, zodat de huid eronder lucht en warmte krijgt?

Lees hieronder alle tips & tricks om de juiste keuzes te maken en om je baard goed te kunnen onderhouden in de zomer.

Moet ik mijn baard afscheren in de zomer

De meest gestelde vraag die wij krijgen is: Moet ik mijn baard afscheren in de zomer?

Een enorm logische vraag. Wij in Nederland en België gaan graag op vakantie in warme landen. We hebben het namelijk zelf niet geweldig goed met de warmte in de zomer. Hoewel het steeds warmer wordt in West-Europa, kun je voor een bruin kleurtje toch beter vertrekken naar bijvoorbeeld Spanje of Italië.

En omdat we op vakantie gaan, komen daar dus erg praktische vragen bij kijken. Een baard afscheren in de zomer zou je kunnen overwegen door verschillende redenen:

 • Je wilt even geen gezeur met baarden trimmen tijdens je vakantie
 • Je denkt dat je het erg warm hebt met een baard in de zon
 • Een egaal bruin kleurtje op je wangen is wat je wilt
 • Angst dat je baard teveel uitdroogt in de zon

Afhankelijk van wat je wilt, moet je dus besluiten wat je doet met je baard. In de basis zou ik zeggen:

 • Wil je je baard binnen nu en één tot anderhalf jaar afscheren? Scheer dan je baard af voor de zomer. Anders heb je wel een flinke overloop in kleur houd, van bruin naar wit. Neem wel het juiste scheerapparaat mee op vakantie en vergeet niet je huid te hydrateren na het scheren.
 • Wil je geen onderhoud hebben aan je baard tijdens de zomer? Scheer je baard dan tot een korte baard. Zo hoef je er minder naar om te kijken.
 • Ben je bang dat een baard hebben in de zomer en zon slecht voor je huid of je baard is? Dat is niet waar, wanneer je de juiste baard producten gebruikt.

Baard verzorgen tijdens de zomer

Wanneer je er dus voor kiest om je baard te houden tijdens de zomer, dan is het wel belangrijk om rekening te houden met baardverzorging. Want de zomer kan echt een killer zijn voor je prachtige baard.

In de basis heb je de volgende attributen nodig:

 • Baardolie. Met deze olie kun je je baard de gehele dag van voeding voorzien. Dit is nodig in de zon. Zorg er wel voor dat je baard ‘opgedroogd’ de zon in gaat, anders loop je het risico dat je haren verbranden.
 • Baardshampoo. Om alle baardolie en overige vetten grondig uit je baard te verwijderen, moet je je baard wassen met shampoo.
 • Baardconditioner. Voeg baardconditioner toe in je baard, om je baard te verzorgen na de shampoo.
 • Baardborstel of baardkam. Gebruik je borstel of kam om je de baardverzorging goed door je baard heen te borstelen.
 • Baardtrimmer. Vergeet je baardtrimmer niet om af en toe je baard bij te werken.

Afhankelijk van waar je naartoe gaat, bepaalt in welke maten je de baardverzorging moet aanbrengen. Ga je naar een extreem warm land? Gebruik dan minimaal 1 keer per dag baardolie. Bedenk dus echt in welke weersomstandigheden je komt en hoe je je baard hierop kunt voorbereiden.