Baard in de winter onderhouden

We krijgen op de redactie veel vragen over wat je precies moet doen om je baard in de winter te onderhouden. Want de winter is weer een totaal ander seizoen dan de overige 3 seizoenen… Hoe gaan haren om met de kou? En hoe moet ik de baardharen extra beschermen?

Lees hieronder alle tips & tricks om de juiste keuzes te maken en om je baard goed te kunnen onderhouden in de winter.

Baard in de winter niet afscheren

Een baard in de winter dragen is een totaal andere keuze dan een baard in de zomer. Want in de zomer heb je te maken met wat bij-effecten van baarden: Wanneer je je baard scheert na de zomer, heb je geen zongekleurde huid op plekken waar je je baard had. Dus daarmee is de keuze om een baard te behouden in de zomer héél anders dan in de winter.

In de winter is je baard jouw beste vriend: Het beschermt je voor de kou! En omdat je relatief gezien minder snel zonuren pakt in de winter, is de noodzaak er niet om in de winter je baard te scheren.

Baard in de winter – opmerkelijkheden

Zoals Vogue duidelijk laat zien in dit artikel, hebben (baard)haren verschillende fases:
– Een groeifase (3 jaar) waarin baardharen blijven groeien
– Een rustfase waarin baardharen stoppen met groeien
– Een verliesfase waarin baardharen uitvallen.

En na deze fases komen er weer nieuwe baardharen op dezelfde plek tevoorschijn die je baard weer opvullen.

Onderzoek laat zien dat de rust- en verliesfase vaak in de winter voorkomen. Dit is erg natuurlijk en niet erg – want in de winter groeien je baardharen namelijk weer harder dan in de zomer. Daarom is het belangrijk om je huidige baardharen goed te verzorgen in de winter, maar ook om de nieuwe haren een warm welkom te geven in je baard.

Baard verzorgen tijdens de winter

Je baard krijgt dus een flinke klap te verwerken in de winter i.v.m. uitval van haren. Maar ook de verandering in luchtvochtigheid, minder zonuren en andere externe effecten hebben invloed op je baardgroei.

Om jouw baard in de winter goed te kunnen verzorgen, is het advies om de volgende producten in huis te hebben zodat je voldoende beschut bent voor de winter:

  • Baardolie. Met deze olie kun je je baard de gehele dag van voeding voorzien. Dit is belangrijk in de winter, omdat je baardharen relatief snel uitdrogen. Maar ook om nieuwe baardharen meteen voldoende voeding te geven om hard te groeien.
  • Baardshampoo. Om alle baardolie en overige vetten grondig uit je baard te verwijderen, moet je je baard wassen met shampoo.
  • Baardconditioner. Voeg baardconditioner toe in je baard, om je baard te verzorgen na de shampoo.
  • Baardborstel of baardkam. Gebruik je borstel of kam om je de baardverzorging goed door je baard heen te borstelen.
  • Baardtrimmer. Vergeet je baardtrimmer niet om je baard netjes bij te werken.