baard jeuk

Baard jeukt – Hoe los je de jeuk op?

Ik weet nog dat ik begon met het groeien van een baard. De baard jeukt.. En het is echt verschrikkelijk. Je kunt je niet goed concentreren, slapen gaat minder goed en elk moment van de dag ben je bezig met krabben. Het groeien van een baard wordt gedemotiveerd door de jeuk.. Maar er is een oplossing!

Ontdek in dit artikel hoe je baard jeuk kunt oplossen door simpele baard verzorgingsproducten aan te schaffen.

Waarom jeukt een baard?

Er zijn verschillende redenen waarom je baard jeukt. Het is erg belangrijk om de reden te begrijpen waarom je baard jeukt. Want op die manier kun je het voorkomen.

De meest voorkomende redenen waarom je baard jeukt zijn hieronder opgesomd.

Baard groeien jeuk

Je hebt besloten om de eerste keer je baard te laten staan en te groeien. Top idee! Maar je hebt je baardharen natuurlijk altijd afgeschoren met een baardtrimmer of een scheermes. Hetgeen wat er met je baardharen dan gebeurt, is dat je baardharen wat scherper worden.

Stel je dus voor dat je allemaal kleine, scherpe baardharen laat groeien. Deze groeien totdat ze op een gegeven moment lang genoeg zijn om je huid te gaan prikken. Je huid wordt hier geïrriteerd van en je krijgt.. Jawel, jeuk.

Uitdroging huid

Je baardharen groeien. En daarom moet je lichaam extra oliën aanmaken en afstaan aan je gezicht, omdat het nu ook je baardharen moet verzorgen. Het kan daarom gebeuren dat je lichaam te weinig oliën aanmaakt om je huid en baardharen vochtig te houden.

Als je huid te weinig verzorging krijgt door je baardharen, zal je huid te droog worden. Verschillende plekjes onder je baard worden zo droog dat je huid begint te schilferen. Het gevolg hiervan is jeuk. Je huid is te droog waardoor het geïrriteerd raakt en jij de neiging krijgt om eraan te krabben. Een soort reflex van je lichaam om de dode huidcellen weg te krabben.

Bij jeuk ga je krabben

Krabben aan een baard, dat doe je natuurlijk wanneer je jeuk hebt. Hoewel de jeuk even opgelost is wanneer je gekrabd hebt, maak je het probleem alleen maar groter. Want door je baardharen aan te raken, schaaf je met je baardharen over je huid heen. Hierdoor gaat je huid alleen maar méér irriteren.
Maar niet het schaven over je huid heen is reden van jeuk. Wanneer je met je vingers aan de baardharen zit, nemen je vingers de oliën over die op je baardharen zitten. Deze oliën voorkomen dat je baard uitdroogt. Veelvoudig je baard aanraken, zorgt voor uitdroging van je baardharen.

Ik kan zelf ook met moeite van mijn baard afblijven. Niet omdat ik jeuk heb, maar omdat ik nou eenmaal aan m’n baard zit. Het wordt écht afgeraden om constant je baard aan te raken, jeuk of niet.

Baard jeukt oplossing

En nu waar je op hebt gewacht… de oplossingen van jeuk aan je baard. Deze is opgesplitst in verschillende tools die je nodig hebt om tot een goed verzorgde en niet-jeukende baard te komen.

Baardolie

Waarom zou baardolie helpen om de jeuk tegen te gaan? Dat komt door verschillende redenen. Baardolie zorgt ervoor dat je baardharen wat zachter worden. Hierdoor prik je jezelf met je baardharen wat minder, zodat je huid minder geïrriteerd raakt. Fijne bijkomstigheid: je geliefde zal wat minder zeiken dat je baard zo kriebelt of prikt.
Maar naast het zacht maken, verzorgt baardolie ook je huid. Door de olie raakt je huid gehydrateerd en voorkomt het uitdroging en irritatie.

Dus de voordelen van baardolie:

 Baardolie helpt bij het verzachten van je baardharen.
 Verzorgt huid en voorkomt uitdroging.
 Ruikt ook nog eens lekker.

Check hier één top baardolie van 2021. Proraso maakt een hele natuurlijke baardolie van hoge kwaliteit.
Maar ben je benieuwd naar onze top 5 baardolie om te kopen? Bekijk dan hier de adviespagina voor beste baardolie.

Baardshampoo

Je hebt geen “normale” haarshampoo nodig, maar baardshampoo. Waarom? Nou, je baardharen en huid worden de hele dag verzorgd door verschillende oliën uit je klieren. Dit voorkomt uitdroging en (baard-) haaruitval.

In de standaard haarshampoo wordt vaak Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) toegevoegd. SLS heeft twee werkingen: het ontvet je haren en het is waterafstotend. De werking van SLS heeft enorme negatieve impact op je baard. Want je baard kan alleen gezond blijven wanneer het vettig is en wanneer het vettig blijft.

Baardshampoo heeft in de meeste gevallen geen SLS. De baardshampoo wordt gemaakt van natuurlijke ingredienten, zodat je baard en huid gezond blijven.

Even nog terugkomend op de jeuk.. Baardshampoo heeft de volgende positieve werkingen op je baard:

Vuil op en in je baard wordt weggevaagd door de baardshampoo.
 De baardshampoo scrubt je huid weer even schoon, zodat je eventuele dode huidcellen plaats maakt voor nieuwe huidcellen.

Check hier de top baardshampoo van 2021. Guardenza maakt hele natuurlijke baardshampoo, waardoor dit de meest verantwoorde keuze is voor je baard.
Maar ben je benieuwd naar onze top 5 baardshampoo om te kopen? Bekijk dan hier de adviespagina voor beste baardshampoo.

Baardbalsem

Baardbalsem is eigenlijk een soort baardolie.. Maar dan in een vaste vorm. De baardbalsem verzorgt je baardharen door deze te hydrateren. Hierdoor worden je baardharen zacht en voorkom je jeuk aan je baard.
Maar net zoals baardolie, geeft baardbalsem ook verzorging aan je huid. Ook je huid wordt namelijk gehydrateerd door je baardbalsem, zodat je huid niet uitdroogt.

Maar waarin is baardbalsem nou anders dan baardolie? Dat zit ‘m in de styling. Waar baardolie puur verzorging is voor je baard, geeft baardbalsem je baard styling.

Dus waarom is baardbalsem de juiste keuze voor je (jeukende) baard:

Baardbalsem verzacht je baardharen
Het hydrateert je huid
 
Stylt je baard

Check hier één top baardbalsem van 2021. Guardenza scoort ook lekker met deze natuurlijke baardbalsem, geeft extra hold aan je baard.
Maar ben je benieuwd naar de top 5 baardbalsem van 2021? Bekijk dan hier de adviespagina voor beste baardbalsem.

Baardborstel

Bij een jeukende baard heb je waarschijnlijk ook te maken met een droge huid. Deze droge huid bestaat uit dode huidcellen. Maar om je huid de kans te geven om te herstellen en nieuwe huid ruimte te geven, moet je de dode huidcellen weg zien te krijgen. Dit krijg je voor elkaar door te scrubben of door baardshampoo te gebruiken. Maar een ruwe baardborstel helpt je ook om je dode huidcellen weg te vegen.

Een baardborstel is voor een andere belangrijke reden erg belangrijk in je baardkastje. Als je baardolie of baardbalsem in je baard hebt aangebracht, heb je niet alle baardharen kunnen voorzien van verzorging. Wanneer je door je baard heen borstelt, verdeel je de olie of balsem over je hele baard. Zo geef je elk stukje huid en elke baardhaar de kans op verzorging.

Een baardborstel is dus goed tegen de jeuk:

 De dode huidcellen maken door de baardborstel plaats voor nieuwe huidcellen.
 De borstel helpt om de baardverzorging door je hele baard heen te distribueren.

Check hier de baardborstel van Guardenza. Een erg fijne baardborstel gemaakt van wilde zwijnharen.
Er zijn nog meer toppers onder de baardborstels..  Check hier de beste baard borstel.

En… Geduld

De moeilijkste oplossing van allemaal is.. Geduld. Je moet jezelf de tijd gunnen om de baard te laten staan. De jeuk is enorm vervelend, but it gets better! Als je eenmaal door de jeuk-fase heen bent, kom je aan in baardland. En dan kun je die enorme baard blijven rocken.

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips. Ze hebben al veel anderen geholpen om een goed verzorgde baard te kweken!

Zoek je nog wat tips voor het groeien van een stoppelbaard, korte baard of lange baard? Of wil je bovenstaande baard verzorgingproducten in één keer kopen? Snuffel dan eens verder op de website!